wtorek, 6 stycznia 2015

Nalewka kawowa na spirytusie

Nalewka kawowa jest dość prosta w przygotowaniu. Najwięcej zachodu będziemy mieli tylko z jej filtrowaniem. Ale wszelki trudy w przygotowywaniu nalewki z kawy wynagrodzi nam potem smak. 

Fot.Fotolia.com

Składniki nalewki kawowej:

  • 100 g kawy ziarnistej
  • 1 l spirytusu
  • 1 l wody
  • 600 cukru
  • migdały
  • pół laski wanilii
  • mielony cynamon
  • goździki

Przygotowanie nalewki zaczynamy od przyrządzenia syropu. W tym celu podgrzewamy lekko przegotowaną wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Kiedy syrop stygnie przygotowujemy pozostałe składniki.

Na początku, niestety, mielimy kawę. Ze zmieloną będziemy potem mieli nieco zachodu przy filtrowaniu, bo szybko zatyka bibułę. Ale trzeba się z tym pogodzić.Zmieloną wsypujemy do gąsiorka. Wsypujemy do niego również pokrojone w plastry cztery migdały, przekrojoną wzdłuż połowę wanilii, kilka (max 10) goździków oraz całość doprawiamy szczyptą cynamonu. 

               Czytaj też: Jak zrobić szybką nalewkę kawową

Teraz słój zalewamy wystudzonym syropem i na samym końcu spirytusem. Szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtora miesiąca. 

Potem nie zostanie już nic innego jak nastaw przefiltrować i wlać do butelek. Przygotowana według tego przepisu nalewka kawowa nadaje się do spożycia natychmiast. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz