Z przygód dzielnego Gala Asterixa można się dowiedzieć, że ulubioną potrawą Szwedów, którzy wszystko jedli podane w śmietanie, była śmietana w... śmietanie. Idąc tym tropem ulubionym trunkiem nalewkowicza jest nalewka alkoholowa na alkoholu. Ten ideał zdaje się spełniać nalewka porterowa czyli nalewka na piwie.
Fot. Fotolia.com |
Składniki nalewki porterowej:
- 2 butelki piwa porter
- 0,5 l spirytusu
- 100 g miodu
- 400 g cukru
- 0,5 laski wanilii
- 10 g rodzynek
- 3 goździki
- kora cynamonu
Zobacz też: Prosty przepis na nalewkę porterową
Po dwóch tygodniach nastaw dokładnie filtrujemy. W czasie, gdy alkohol cedzi się przez ręcznik papierowy podgrzewamy zawartość jednej butelki piwa porter i rozpuszczamy w nim miód i cukier. Należy przy tym zachować dokładność i starać się to wszystko rozpuścić w lekko tylko podgrzanym piwie - najlepiej gdy jego temperatura nie przekroczy 40 stop. C. W znaczącym stopniu wpłynie to na klarowność całej nalewki.
Po rozpuszczeniu cukru i miodu garnek zdejmujemy z ognia, a jego zawartość zalewamy piwem z drugiej butelki. Do tego piwnego syropu powoli dodajemy przefiltrowany już nastaw cały czas mieszając. Aromat jaki unosić się będzie w czasie tej operacji przypominać będzie zapach piernika.
Tak przygotowaną nalewkę wlewamy do butelek, które dobrze zamknięte jeszcze przez dwa tygodnie powinny poleżeć w chłodnym pomieszczeniu.