Agrest to krzak, który rośnie niemal w każdym ogródku. Dla jego owoców zastosowań jest mnóstwo. Agrest można jeść na surowo, można stosować do ciast, przerabiać na dżem. Polecam jednak zrobienie nalewki z agrestu. Nalewka z agrestu może być zrobiona na słodko, może być wytrawna. Tutaj publikuję przepis na wytrawną nalewkę agrestową z rodzynkami.
Składniki nalewki agrestowej:
- 1 kg owoców agrestu
- spirytus
- cukier
- rodzynki
Owoce agrestu na nalewkę muszą być starannie przebrane, pozbawione ogonków i umyte. Tak przygotowane można lekko zgnieść (na przykład tłuczkiem do ziemniaków). Wrzucamy je do dużego słoja i zalewamy spirytusem.
W tym miejscu tłumaczę, dlaczego w przepisie nie ma dokładnych proporcji poszczególnych składników. Otóż spirytusu powinno być tyle, by owoce agrestu zakryły mniej więcej na dwa palce. Rodzynek, które mają za zadanie jedynie podbić smak, dajemy niewielką garść. Ilość cukru zależeć będzie od ilości płynu, który uzyskamy. A to w dużej mierze zależy od ilości soku, jaki wyciśniemy z agrestu.
Czytaj też: Nalewka z agrestu z miodem na słodko
Zalane spirytusem owoce agrestu i niewielkie ilości rodzynek leżakują tak pół roku. Dopiero po tym czasie przelewamy je cedząc najpierw przez gazę. Dodajemy też cukier. Oryginalny przepis mówi o tym, by dać go po 150 g na każdy litr płynu, ale tę ilość można spokojnie zredukować licząc się jednak z tym, że tak spreparowana nalewka będzie musiała dłużej dojrzewać.
Aby cukier się rozpuścił płyn możemy lekko podgrzać cały czas mieszając. Gdy ostygnie nalewkę możemy przefiltrować przez bibułę. Potem rozlewamy ją do butelek. Nalewka agrestowa powinna jeszcze poleżeć trzy miesiące lub dłużej, jeśli daliśmy mniej cukru.
Owoców z agrestu nie wyrzucamy tylko robimy z nich dżem albo placek.
Nalewka kawowa to kolejny trunek ulubiony przez panie. Jest to nalewka wybitnie deserowa, idealnie pasująca do wszelkich ciast, lodów i innych łakoci. Ma działanie pobudzające, a wykonana według przepisu podanego niżej nalewka kawowa nie wymaga długiego okresu dojrzewania i jest szybka w przygotowaniu.
|
Fot. Fotolia.com |
Składniki na nalewkę kawową:
- 200 g kawy ziarnistej
- 1 l wódki
- 1 szklana wody
- 300 g cukru pudru
Najpierw ziarna kawy wsypane do dużego słoja zalewamy mocną wódką i szczelnie zakręcamy. Po tygodniu z cukru i wody przygotowujemy syrop. Studzimy go i wlewamy do słoja z nastawem kawowym.
Czytaj też: 6 zasad po których zrobimy dobrą nalewkę
Czekamy kolejny tydzień. Potem słój otwieramy, filtrujemy trunek dokładnie i rozlewamy do butelek.
Zobacz też: Nalewka kawowa na spirytusie
Nalewka kawowa jest już prawie gotowa. Trzeba tylko dać jej przez dwa tygodnie odpocząć i można serwować na stół razem z filiżanką kawy.
Zalety kminku są znane - przede wszystkim pomaga w trawieniu i likwiduje wzdęcia. Sam smak kminku jest specyficzny i nie każdy go lubi. Natomiast nalewka z kminku ma znacznie więcej zwolenników, a lecznicze działanie jest podobne. Nie ma więc wątpliwości, że jedna lub dwie butelki nalewki z kminku zawsze powinny być w naszej piwniczce.
Składniki nalewki z kminku:
- 250 g nasion kminku
- 1 l wódki
- 1 l wody
- 3 łyżki miodu
Kminek możemy lekko zmiażdżyć w rondelku a potem zalać zimną wodą i zagotować. Następnie nasiona trzeba odcedzić, wsypać do słoja i zalać płynnym miodem (najlepiej jasnym) i wódką.
Wódka powinna mieć co najmniej 45. , ale mocniejsza nie zaszkodzi. Miód natomiast, ze względów estetycznych, powinien być jasny i płynny. Łatwiej się rozpuści, gdy go lekko podgrzejemy z dodatkiem wody, ale wystarczy podgrzanie do temperatury 30 stopni.
Czytaj też: Nalewka z kminku
Po dwóch dniach nastaw trzeba przefiltrować. Potem można przelać do butelek. Niestety, na pełnię smaku trzeba poczekać co najmniej trzy miesiące.