Nalewkę pomarańczową można przygotowywać niemal przez cały rok. A przepis na pomarańczową jest szczególnie godny polecenia w martwym nalewkowo sezonie, gdy nie ma rodzimych świeżych owoców.
Fot. Fotolia.com |
Składniki nalewki pomarańczowej gorzkiej:
- 8 dużych pomarańczy
- 2 l mocnej wódki
Zobacz też: Francuska 44 - nalewka pomarańczowa
Ususzoną skórkę z pomarańczy wrzucamy do słoja i zalewamy dwoma litrami wódki o mocy co najmniej 45%. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy na tydzień. Nie wolno tego terminu przekroczyć, bo nalewka będzie niesmaczna!
Czytaj też: Przepis na nalewkę z pomarańczy
Kolejny etap polega na wymieszaniu alkoholu ze świeżym sokiem wyciśniętym z dwóch pomarańczy. Płyny dokładnie mieszamy i wlewamy do butelek.
Początkowo nalewka pomarańczowa będzie mętna. Ale w miarę leżakowania płyn się wyklaruje. Dlatego też tej nalewki nie można pić zbyt szybko. W piwnicy powinna ona poleżeć przynajmniej przez kwartał.