Sałatka z szynką i żółtym serem jest popularnym dodatkiem. Kupno jednak takiej gotowej sałatki to spory wydatek. Szybko i znacznie taniej zrobimy ją samemu. Pokrojenie szynki czy sera nie zajmuje przecież dużo czasu.
W tym przepisie podane ilości
poszczególnych produktów są raczej spore. Wiadomo jednak, że takiej sałatki nie
zrobimy na intymną kolację we dwoje. Znacznie częściej ją przyrządzamy wtedy,
gdy zapowiadają się goście i trzeba ich poczęstować cała gamą różnych potraw.
Ilości składników do tej sałatki można oczywiście zmieniać, ale warto zachować proporcje. Co
prawda wiodące są tutaj szynka i żółty ser, ale dodatki innych produktów też przecież
wpływają na smak.
Do zrobienia sałatki z szynką i żółtym serem potrzeba:
- 20 dag szynki
- 20 dag żółtego sera
- 5 dużych ogórków konserwowych
- puszka groszku
- pół puszki kukurydzy konserwowanej
- trzy duże łyżki majonezu
- sól, pieprz
Jakiego groszu dodać? Zdania są podzielone, bo niektórzy preferują
groszek z puszki. Inna szkoła mówi o groszku mrożonym. Osobiście przychylam się
w stronę groszku mrożonego, ale to chyba tylko dlatego, że ma on ładniejszy,
zielony kolor. Ten z puszki często nie wygląda do końca apetycznie.
Do tego przepisu należy
wykorzystać szynkę konserwowaną. Ser żółty natomiast może być taki jaki lubimy najbardziej. W sklepie można
poprosić, by go skrojono na nieco grubsze niż tradycyjnie kroi się ser,
kawałki. Mniej się napracujemy przy późniejszym krojeniu go.
Szynkę, ogórki konserwowe i ser kroimy na kwadraciki wielkością
przypominające groszek i kukurydzę. Jeśli zdecydowaliśmy się dodać groszek z
puszki to wrzucamy całą jej zawartość. Kukurydzy dodajemy nieco mniej bo pół
puszki takiej większej. Czasem można w dyskontach dostać puszeczki nieco
mniejsze, więc wtedy dodajemy taką całą.
Wszystkie te składniki wrzucamy do salaterki. Solimy i pieprzymy
do smaku. Nie warto wsypywać większej ilości soli na raz, bo składniki też zawierają
sól. Lepiej solić i pieprzyć mniejszymi porcjami, próbować i doprawiać do
skutku. Na koniec wszystko to mieszamy z majonezem. Dekorujemy i można sałatkę
stawić na stół.