Figi są niedocenianym owocem, a można na nich robić bardzo dobre nalewki. Podany tu przepis na nalewkę z fig jest bardzo prostym i łatwym do wykonania. Nie wymaga dużego nakładu pracy, więc choćby dlatego wart jest wypróbowania.
Składniki nalewki figowej:
- 0,25 kg świeżych fig
- 1 l wódki
Świeże figi najpierw należy umyć a potem pokroić w drobne, nieregularne kawałki. Owoce wsypujemy do słoja i zalewamy wódką. Stawiamy w ciepłym, ale ciemnym miejscu.
Zobacz też: Przepisy na nalewkę z fig
Po dwóch tygodniach płyn zlewamy a owoce dokładnie wyciskamy. Nie wyrzucamy ich starając się znaleźć dla nich inne zastosowanie używając do zrobienia keksu, albo do deserów. Nalewkę natomiast filtrujemy dokładnie i przelewamy do butelek.
Butelki dobrze zamknięte wynosimy do piwnicy. Ale z degustacją należy się jeszcze wstrzymać przez pół roku.