Przepisów na nalewkę winogronową jest sporo. Jednak pomysł na przygotowanie nalewki z winogron razem z różą jest świetny dla wszystkich, którzy lubią eksperymenty i oryginalne smaki.
Fot. denisk999 - Fotolia.com |
Składniki nalewki winogronowej z różą:
- 1 kg ciemnych winogron
- 2 szklanki płatków róży
- 0,5 l spirytusu
- 0,5 l wódki
- 0,5 kg cukru
- goździki
- laska wanilii
Ciemne winogrona dokładnie płuczemy i odczepiany z kiści. Wrzucamy do słoja i lekko rozgniatamy je np. tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy też płatki róży, które wcześniej ucieraliśmy razem z cukrem w niewielkiej ilości. Wsypujemy też kilka goździków i laskę wanilii wcześniej przekrojoną na pół wzdłuż.
Teraz owoce zalewamy alkoholem. Najpierw do słoja wlewamy wódkę, dopiero po niej spirytus. Szczelnie .zamykamy i odstawiamy w słoneczne miejsce. Od czasu do czasu słojem mieszamy.
Czytaj też: Inne przepisy na nalewki z winogron
Po upływie sześciu tygodni płyn zlewamy a owoce zalewamy cukrem. Słojem teraz codziennie wstrząsamy tak aby cukier wydobył alkoholizowany sok z winogron i się całkiem rozpuścił.
Po około 14 dniach zlewamy uzyskany syrop i łączymy go z wcześniej zlanym płynem. Tak uzyskaną nalewkę dokładnie filtrujemy i przelewamy do butelek.
Butelki wynosimy w chłodne miejsce na co najmniej trzy miesiące.