Zupa gulaszowa ma kilka zalet: jest smaczna, pożywna, sycąca, nie wymaga aptekarskiego trzymania się przepisu. Jest jednak pracochłonna, więc warto od razu przygotować jej spory gar. Zupa gulaszowa, podobnie jak bigos, najlepsza jest następnego dnia po przygotowaniu.
Lista składników jest spora. Do zrobienia zupy gulaszowej potrzeba:
- 1 kg wołowiny
- 3 cebul
- marchewki
- 1/2 selera
- korzeń pietruszki
- 2 papryki czerwone
- paprykę chili
- 3 dojrzałe pomidory
- 3 ziemniaki
- 1/2 główki czosnku
- paprykę mieloną słodką
- paprykę mieloną ostrą
- liście laurowe
- smalec
- 1,5 l wody
Podane składniki wystarczają na zapełnienie pięciolitrowego
garnka. Nadmiar zupy można zamrozić i wykorzystać wtedy, gdy nie będziemy mieć
czasu na przygotowanie obiadu.
Przygotowywanie zupy zaczynamy od mięsa, które kroimy na
niewielkie kawałki. Zawsze wybieram opcję przygotowania tego posiłku z mięsa wołowego, choć są wersję na wykorzystywanie tylko wieprzowiny lub pomieszania obu rodzajów mięsa.
Praktycznie nie ma też wielkiego znaczenia z której części będzie to mięso. Nie warto jednak wykorzystywać do tego golonki, bo ją można ugotować całkiem samodzielnie. Można zrobić na łopatce wieprzowej, ale i na biodrówce lub szynce. Dobrze jest też by mieszać różne rodzaje. Ja jednak wybieram wołową łopatkę lub karczek.
Możemy zmieniać składniki i ich proporcję. Nie warto do zupy dodawać pora, bo się brzydko rozgotowuje. Znam osoby, które dodają przecier pomidorowy. Jednak nic nie zastąpi smaków świeżego pomidora, albo przecieru wykonanego własnoręcznie. Oprócz ziemniaków niektórzy dodają do tej zupy również makaron albo groszek w puszce.
Warzywa, czyli marchew, pietruszkę i seler kroimy w drobną
kostkę. Cebulę również kroimy drobno, czosnek trzemy na drobnej tarce.
Gdy kończymy krojenie garnek, w którym zupę gulaszową
przygotowujemy, wstawiamy na gaz i rozpuszczamy w nim smalec. Na nim podsmażamy
kostkę warzywną i mięso.
Czas podsmażania wykorzystujemy na obranie ze skóry
pomidorów i pokrojenie ich w mniejsze kawałki. Drobno kroimy także paprykę. Z
ostrą trzeba bardzo uważać, ponieważ dodanie jej zbyt dużej ilości zniszczy
smak całej zupy. W momencie w którym uznamy, że mięso z warzywami jest już
podsmażone do garnka wrzucamy pomidory i paprykę.
Talerz zupy gulaszowej |
Całość doprawiamy. Na pewno zużyjemy dużą łyżkę kminku w
proszku i słodkiej papryki. Czekamy aż warzywa nabiorą ładniejszego koloru z
warzywami i zalewamy je wodą. Pamiętajmy, że robimy zupę gulaszową a nie
gulasz.
Całość gotujemy co najmniej godzinę, aż stwierdzimy, że
mięso jest miękkie. Mamy więc dość czasu, by obrać ziemniaki i pokroić je w
kostkę. Wrzucamy je do gara i gotujemy jeszcze przez co najmniej pół godziny.
Gdyby się okazało, że zupa wyszła nam byt pikantna to możemy
do niej dodać trochę masła i cukru. To złagodzi działanie ostrej papryki.