Dzika róża należy do tych krzewów, które na nalewki wykorzystujemy dwa razy w roku. Wiosną, najlepiej już w maju, możemy robić nalewkę z płatków dzikiej róży. Jesienią spirytusem zalejemy owoce.
Fot. Fotolia.com |
Składniki nalewki różanej:
- 0,5 l płatków kwiatów dzikiej róży
- 0,5 l wódki
- 1 l spirytusu
- 0,5 l wody
- 0,3 kg cukru
- kilka kropli olejku różanego
Płatki kwiatów dzikiej róży starannie myjemy, suszymy na ręczniku papierowym i wrzucamy do słoja. Zalewamy je alkoholem przy czym pamiętajmy, by najpierw wlać wódkę a dopiero potem spirytus. Słój odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce od czasu do czasu wstrząsając.
Czytaj też: Przepis na nalewkę z dzikiej róży
Po dwóch miesiącach nastaw filtrujemy pozbywając się płatków kwiatów. Nalewkę ponownie wlewamy do słoja do którego dodajemy zimny syrop wykonany z wody i cukru oraz kilka kropli olejku różanego.
Słój odstawiamy tym razem na trzy miesiące w ciemne ale dla odmiany chłodne miejsce. Nalewkę ponownie filtrujemy i wlewamy do butelek.
Tak przygotowaną nalewką różaną delektujemy się gdy mamy podrażnione górne drogi oddechowe.