Jeśli chodzi o nalewki miętowe to nie może wśród nich zabraknąć przepisu na miętową po angielsku. Zebranie składników wymaga trochę zachodu. Ale w zamian otrzymamy nalewkę miętową o dobrym smaku i atrakcyjnym kolorze.
Fot. Robert S. Donovan |
- 0,3 litra świeżych liści mięty
- 0,75 l wódki
- 0,25 l wody
- 0,4 kg cukru
- 1 łyżeczka gliceryny
- 8 kropel zielonego barwnika spożywczego
- 2 krople niebieskiego barwnika spożywczego
Zobacz też: Nalewka ze świeżych liści mięty
Pokawałkowane części mięty wrzucamy do słoja i zalewamy wódką. Nie musi ona być bardzo mocna, wystarczy taka o mocy 40%. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Od czasu do czasu słojem mieszamy.
Po dwóch tygodniach nastaw cedzimy przez gęste sito wyłożone gazą. Liście mocno wyciskamy. Uzyskany alkohol łączymy z wystudzonym już syropem zrobionym z wody i cukru. Mieszamy i dokładnie filtrujemy np. przez ręcznik papierowy.
Czytaj też: Nalewka miętowo-cytrynowa
Do przefiltrowanej już nalewki dodajemy glicerynę i po kilka kropel barwników spożywczych. Płyn mieszamy i wlewamy do butelek.
Szczelnie zamknięte butelki w chłodnym pomieszczeniu powinny leżakować jeszcze co najmniej trzy miesiące.