Ten przepis na nalewkę miętową ma tę zaletę, że trunek gotowy jest do degustacji już po miesiącu. A nic tak dobrze nie chłodzi organizmu jak mięta - nawet podana jako mocna nalewka. Ważne jednak, by była dobrze schłodzona.
Fot. Robert S. Donovan |
Składniki nalewki miętowej ze świeżych liści mięty:
- 20 gałązek świeżej mięty
- 1 l spirytusu
- 0,4 l wody
- 300 g cukru
Zobacz też: Przepis na nalewkę miętowo-cytrynową
Po tygodniu nastaw przelewamy przez sito - liście mięty dokładnie wyciskamy. Płyn filtrujemy i wlewamy do butelek. Te szczelnie zamknięte powinny leżakować jeszcze przez miesiąc w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu.
Czytaj też: Nalewka miętowa po angielsku
Nalewkę miętową dla ochłody podajemy schłodzoną. Można do niej dolać wody mineralnej lub dodać kostki lodu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz