Spośród kilku przepisów na nalewki z pigwy wart polecenia jest przepis na pigwową z miodem. Wymaga ona nieco dłuższego leżakowania, ale warta jest okazanej cierpliwości.
Fot. Fotolia.com |
Składniki nalewki pigwowej z miodem:
- 1 kg owoców pigwy
- 0,5 l spirytusu
- 0,5 l wódki
- 1 kg płynnego miodu
Umyte owoce pigwy obieramy, kroimy na mniejsze części i usuwamy gniada nasienne. Nieregularne kawałki wrzucamy do słoja i zalewamy je alkoholem, czyli wódką zmieszaną ze spirytusem. Przed zalaniem pigwy oba te trunki warto wymieszać w osobnym naczyniu. Słój należy szczelnie zamknąć i odstawić. Co kilka dni warto nim potrząsnąć.
Zobacz też: Inne przepisy na nalewkę z pigwy
Po miesiącu zlewamy alkohol, który przechowujemy w szczelnie zamkniętym osobnym naczyniu. Owoce pigwy natomiast zalewamy miodem - dlatego użyty do produkcji tej nalewki miód powinien być płynny. Teraz słój odstawiamy na tak długi czas, aż miód całkiem się nie rozpuści. Może to trwać nawet do dwóch tygodni. Miód wydobędzie z pigwy aromatyczny sok i alkohol, który zdążył wsiąknąć w owoce. Dlatego też uzyskany syrop nie nadaje się do podawania niepełnoletnim.
Na dalszym etapie owoce z pigwy nie będą już nam potrzebne. Łączymy natomiast oba uzyskane płyny (wcześniej zlany alkohol i miodowy syrop). Szczelnie zamykamy je w jednym słoju i dostawiamy na kolejne dwa tygodnie. Dopiero po tym czasie nalewkę filtrujemy i przelewamy do butelek.
Nalewka pigwowa z miodem powinna leżakować jeszcze co najmniej trzy miesiące.