Przepis na nalewkę z czarnej porzeczki nie zawiera cukru. To na pewno zaleta przepisu. Wadą jest jednak to, że na gotową nalewkę z czarnej porzeczki czekać trzeba rok.
Składniki nalewki z czarnej porzeczki:
- owoce z czarnej porzeczki
- mocna wódka
Zobacz też: Smorodinowa, czyli nalewka z czarnych porzeczek
Przygotowanie trunku jest bardzo proste. Czarną porzeczkę wsypujemy do słoja i zalewamy wódką o mocy co najmniej 45%. Koniecznie pamiętać musimy, by wszystkie owoce były zalane. Słój musimy szczelnie zamknąć, by nie ulatywał alkohol. I odstawiamy go w ciepłe miejsce od czasu do czasu mieszając zawartością.
Po trzech miesiącach zlewamy alkohol. Owoców nie wyrzucamy - przydadzą się do herbaty lub do lodów. Płyn natomiast musimy przefiltrować i przelać do butelek.
Czytaj też: Nalewka z czarnej porzeczki na przeziębienie
Szczelnie zamknięte butelki wynosimy do piwnicy. Tam w ciemności i chłodzie winny jeszcze leżakować przez co najmniej 9 miesięcy.