Przy domowym wyrobie alkoholi ważna jest wysoka jakość produktów. Ta stara prawda wyjątkowej mocy nabiera przy przygotowywaniu likieru śmietankowego. Bez dobrej śmietany nie otrzymamy dobrego likieru.
fot. Steven Ford |
Składniki likieru śmietankowego:
- 1 l dobrej śmietany
- 1 l spirytusu
- 1 kg cukru
- 3 mandarynki,
- 1 cytryna
- 1 laska wanilii
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy (przy użyciu drewnianej łyżki) i zamykamy szczelnie słój. Warto też jego zawartość mieszać co kilka dni.
Zobacz też: Nalewka na mleku czyli farmaceutów
Po sześciu tygodniach przystępujemy do filtrowania nalewki. Najlepiej zrobić to przez gazę kilkakrotnie złożoną. Potem już tylko przelewamy płyn do butelek, które dobrze zamknięte wynosimy do piwnicy.
W chłodnym pomieszczeniu nalewka śmietankowa powinna jeszcze dojrzewać przez kwartał.