Szczupak jest bardzo smaczny, ale trudno kupić ładną i świeżą sztukę. Ponieważ miałem ostatnio trochę szczęścia zdecydowałem się na upieczenie tej ryby obłożonej kaparami . Wybrałem ten przepis, ponieważ jest prosty i szybki.
Fot. Pixabay.com |
Do przygotowania szczupaka z kaparami potrzebujemy:
- szczupaka patroszonego o wadze ok. 1 kg
- 60 g kaparów
- 25 ml wódki ziołowej
- soli morskiej
- słoniny
- masła
Szczupaka musimy dobrze umyć i pozbawić łusek. Suszymy papierowymi ręcznikami. Solimy i nadziewamy kaparami. Ja najczęściej używam kaparów ze słoiczka.
Trochę inny sposób przygotowania szczupaka: po wysuszeniu papierowymi ręcznikami można mięso skropić sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć a następnie na godzinę wstawić do lodówki. Ryba wtedy nabierze innego aromatu.
Zobacz też: Śledź korzenny w oleju
Bez względu na to jaki sposób wybierzemy kolejny krok już jest taki sami. Wkładamy rybę do naczynia żaroodpornego i okładamy plastrami cienko pokrojonej słoniny. Na wierzch kładziemy też odrobinę masła. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stop. C.
Po dziesięciu minutach dolewamy wódki ziołowej. Ja użyłem do tego nalewki rozmarynowej. Na marginesie mówiąc - szczupak i rozmaryn bardzo się lubią. Jeśli nie mamy takiej nalewki, to zawsze warto do szczupaka dodać gałązkę rozmarynu. Natomiast wódka powoduje, że mięso ryby staje się bardziej delikatne.
Rybę zostawiamy w piecu jeszcze przez około 20-30 min. Na stół podajemy w tym samym naczyniu, w którym była w piecu. Dzięki słoninie ryba powinna być soczysta. A dzięki wódce - aromatyczna i delikatna.
Dobre są do pieczonego szczupaka są ziemniaki w z wody. Talerz możemy ozdobić jakaś zieleniną (np. zieloną sałatą) i plastrami czerwonego pomidora lub papryki. Szczupak też świetnie komponuje się