Nalewka cytrynowa na rumie ma tę zaletę że wszystkie składniki można łatwo kupić przez cały rok. A i okres oczekiwania na finalne efekt nie jest długi. Cała procedura robienia nalewki cytrynowej na rumie według podanego tu przepisu wynosi miesiąc.
|
Fot. Fotolia.com |
Składniki nalewki cytrynowej na rumie:
- 6 cytryn
- 1 l rumu (białego)
- 1 l wody
- goździki
- kora cynamonu
- kolendra
- 0,5 kg cukru pudru
Przygotowanie nalewki zaczynamy od dokładnego wyszorowania cytryn. Skórka musi być czysta, bo stanowi główny składnik nalewki. Umytą skórkę cienko obieramy albo wręcz ścieramy i wsypujemy do słoja. Z jednej cytryny wyciskamy sok i wlewamy go do skórek. Dodajemy jeszcze przyprawy i 4-5 goździków, kawałek kory z cynamonu (ok. 2 cm), kilka ziaren kolendry. Zamykamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Czytaj też: Przepisy na inne nalewki cytrynowe
Po tygodniu płyn filtrujemy. W czasie gdy nalewka przesącza się przez filtr z cukru i wody przygotowujemy syrop rozpuszczając cukier w podgrzanej wodzie. Gdy wystygnie syrop mieszamy z przefiltrowanym płynem i rozlewamy do butelek.
Dobrze zamknięte butelki, zanim dokonamy degustacji, powinny jeszcze poleżeć około trzech tygodni.
Nalewka dereniowa, jedna z najpopularniejszych nalewek, bardzo zyskuje na jakości gdy dodamy do niej nieco czarnych jagód. Nalewka derenia staje się wtedy bardziej wytrawna. A gdy pozwolimy dereniówce poleżakować długie miesiące, otrzymamy nalewkę, która nie ma sobie równych.
|
Fot. Fotolia.com |
Składniki nalewki dereniowej z jagodami:
- 1 kg owoców derenia
- 5 łyżek suszonych czarnych jagód
- 0,5 l spirytusu
- 0,5 l wódki
- do 1 kg cukru
Owoce derenia musimy starannie przebrać, umyć i ponakłuwać. Tak przygotowane wrzucamy do słoja. Dodajemy suszone czarne jagody i zalewamy alkoholem. Ważna jest kolejność - najpierw wlewamy wódkę a dopiero potem spirytus. Teraz słój trzeba szczelnie zamknąć i wystawić w ciepłym i słonecznym miejscu. Co kilka dni potrząsamy naczyniem żeby z owoców staranniej wydobyć aromat.
Po sześciu tygodniach zlewamy płyn. Owoce zasypujemy cukrem (można go użyć mniej niż kilogram). Wydobędzie on z derenia i jagód resztkę aromatu i pomoże odzyskać alkohol, który się znalazł w owocach. Słojem oczywiście potrząsamy od czasu do czasu i cierpliwie czekamy do trzech tygodni aż się cukier całkiem rozpuści.
Czytaj też: Nalewka z derenia jadalnego
Cukrowy syrop z silnym zapachem alkoholowym przecedzamy przez sito i i mieszamy z wcześniej uzyskaną nalewką alkoholową. Złączone płyny trzymamy razem przez tydzień po czym dokładnie filtrujemy i przelewamy do butelek.
Szczelnie zamknięte butelki powinny w chłodnej piwnicy leżakować co najmniej przez sześć miesięcy. Jednak gdy pozwolimy im dojrzewać tam nawet kilka lat, to trunek odwdzięczy nam się smakiem.