Stosunkowo prostym sposobem można samodzielnie przygotować popularny likier curacao. Pamiętajmy tylko aby go nie mylić z popularnym blue curacao, bo to całkiem inne trunki.
Składniki likieru curacao:
- 2 łyżki posiekanej skórki pomarańczy
- 2 łyżki posiekanej skórki mandarynek
- 0,5 l spirytusu
- 0,25 l białego rumu
- 0,5 l przegotowanej wody
- 0,5 kg miodu
- 5 g kwiatu muszkatołowego
- 10 g cynamonu w laskach
- 0,5 laski wanilii
Skórki obieramy z cytrusów możliwe delikatnie tak, by nie dostało się tam zbyt dużo białych elementów. Pomarańcze i mandarynki trzeba wcześniej oczywiście dobrze wymyć.
Zobacz też: Jak przygotować likier Kahlua
Drobno pokrojone skórki wrzucamy do słoja. Dodajemy jeszcze do niego kwiat muszkatołowy (nie mylić z gałką muszkatołową), cynamon i przekrojoną wzdłuż na pół wanilię.
Na końcu do słoja wlewamy najpierw rum a potem spirytus. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy na 4 dni. Każdego dnia słojem musimy zamieszać kilka razy.
Czwartego dnia macerat filtrujemy. W czasie gdy płyn się klaruje przygotowujemy syrop. W tym celu podgrzewamy wodę i rozpuszczamy w niej miód. Na likier curacao najlepiej pasuje miód akacjowy lub lipowy. Do ciepłego jeszcze syropu wlewamy przefiltrowany już alkohol.
Na końcu płyny mieszamy i wlewamy do butelek. Te szczelnie zamknięte powinny jeszcze w spokoju leżakować co najmniej przez kwartał.