Słodka nalewka z brzoskwiń, zwana także brzoskwiniówką lub brzoskwiniową, to to idealny trunek do deserów, ciast i innych słodkości. Jest trunkiem uwielbianym przez płeć piękną. Jednym słowem - w barku nalewki z brzoskwiń zabraknąć nie powinno.
Składniki nalewki z brzoskwiń:
- 3 kg brzoskwiń
- 1 litr wódki 45%
- 1 kg cukru
Na nalewkę wybieramy tylko dojrzałe, soczyste owoce. Po umyciu kroimy je na małe cząstki. Pestki wyrzucamy. Skórka, gdy odejdzie, powinna razem z resztą owoców trafić do słoja.
Zobacz też: Nalewka brzoskwiniowa bez cukru
Cząstki brzoskwini wkładamy warstwowo do słoja przesypując je cukrem. Zalewamy wódką co najmniej 45% (jak uda się zdobyć mocniejszą to warto jej użyć). Ponieważ brzoskwinie dość obficie wypuszczają sok to finalny produkt ma z reguły nieco tylko ponad 30% alkoholu. Może to powoduje, ze tak smakuje paniom?
Zamknięty szczelnie słój odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce aż na trzy miesiące. W początkowym okresie warto słojem od czasu do czasu wstrząsnąć, by rozpuścił się cukier.
Po kwartale trunek musimy dokładnie przefiltrować. Po przelaniu do butelek nalewka z brzoskwiń od razu nadje się do picia.