sobota, 19 kwietnia 2014

Nalewka imbirowa w siedem dni

Przepis na nalewkę z imbiru jest banalnie prosty. Nalewka imbirowa nie wymaga długiego leżakowania i jest gotowa niemal natychmiast po jej zrobieniu. Cały proces produkcyjny trwa dosłownie kilka dni. A nalewka imbirowa jest niezastąpiona na rozgrzewkę.





Składniki nalewki imbirowej: 


  • 50 g zmielonego imbiru
  • 0,5 l spirytusu
  • 0,5 l wody
  • 100 g cukru

Przygotowywanie nalewki z imbiru zaczynamy od zrobienia syropu. W tym celu lekko podgrzewamy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Studzimy i wlewamy do słoja. Dodajemy do niego imbir. 

               Zobacz też: Przepis na nalewkę imbirową 

Po upływie dobry możemy przystąpić do filtrowania. Czysty płyn łączymy ze spirytusem. Komu taka nalewka wydawać się może zbyt jasna może ją zabarwić szafranem. Złocisty kolor na pewno jest bardziej zachęcający do spożycia. 

Rozlana do butelek nalewka imbirowa powinna jeszcze postać kilka dni. Czas potrzebny na jej wykonanie jest więc krótszy niż tydzień.