Przepisów na nalewkę z czarnych porzeczek jest co najmniej kilka. Ale wszystkie mają wspólną zaletę - nalewka z czarnej porzeczki pomaga w leczeniu przeziębień. Działa rozgrzewająco, obniża gorączkę i działa napotnie. Przy okazji łagodzi kaszel i chrypkę.
Fot. Fotolia.com |
Składniki nalewki z czarnej porzeczki:
- 0,5 kg owoców czarnej porzeczki
- 1 l ginu
- 300 g cukru
- 10 g startego imbiru
- starta skórka z cytryny
Czarną porzeczkę dokładnie myjemy i pozbywamy się zielonych części. Wkładamy je do słoja i zasypujemy cukrem. Dodajemy imbir. Z cytryny ścieramy skórkę i zalewamy dżinem.
Zobacz też: Wytrawna nalewka z czarnej porzeczki
Teraz słój odstawiamy na sześć tygodni w ciemne ale chłodne miejsce. Od czasu do czasu słojem można zamieszać. Po półtora miesiąca cały nastaw odfiltrujemy i wlewamy do butelek. Wynosimy je na trzy miesiące w chłodne miejsce.
Czytaj też: Smorodinówka, czyli nalewka z czarnych porzeczek
Porzeczek nie wyrzucamy lecz przygotowujemy z nich dżem porzeczkowy.
Nalewkę w przypadku podejrzenia przeziębienia należy zażywać profilaktycznie po małym kieliszku dziennie.