Placki ziemniaczane to rarytas trochę czasochłonny. Ale od czasu do czasu warto podjąć wyzwanie. Placki ziemniaczane mogą zmieniać smak w zależności od tego jak je doprawimy. Nie wystarczy tylko zetrzeć kartofli...
Fot. Taken |
Do przygotowania placków ziemniaczanych dla czterech osób potrzebujemy:
- 1 kg ziemniaków
- dużą cebule
- 1-2 łyżki mąki
- 2-3 ząbki czosnku
- jajko
- łyżkę majeranku
- sól
- pieprz
- jogurt
Ile osób, tyle sposobów jedzenia placków ziemniaczanych. Niektórzy wolą je na słono. Inni - na słodko. Plaski są też bardzo dobre ze śmietaną, powidłami śliwkowymi lub gulaszem węgierskim. Warto też spróbować ich z serem kozim lub posiekanym wędzonym łososiem.
Smak placków w dużej mierze zależy też od ziemniaków z jakich je zrobimy. Najlepsze są odmiany jasne, mączyste, o dużej zawartości skrobi. Należą do nich takie odmiany jak Bryza, Gracja, Ibis, Tajfun czy Gustaw.
Wykonanie
Ziemniaki obieramy ze skóry i trzemy na tarce o średnich oczkach. Tak samo trzemy cebulę (oczywiście najlepiej zrobić to przy pomocy robota kuchennego). Czosnek przeciskamy przez praskę.Do masy ziemniaczanej dodajemy jajko (wcześniej na talerzyku rozbełtane widelcem) i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Możemy też na koniec dodać garść startego żółtego sera i łyżkę jogurtu. Jogurt (lub śmietana) zapobiega temu, by ciasto ciemniało. Jeśli zbiera się za dużo wody, to trzeba ją odlać. I dodać łyżkę lub dwie mąki - dla zagęszczenia masy.
Na gorący olej lub rozgrzany smalec na patelnię masę ziemniaczaną kładziemy łyżką. Placek nie może być zbyt gruby - ja wolę cieniutkie. Gdy przyrumieni się jedna strona placek ziemniaczany obracamy. Placki powinny być chrupiące na obrzeżach, ale jednocześnie miękkie w środku.
Do smażenia warto użyć dwóch patelni - ten etap pracy szybciej minie.