poniedziałek, 2 września 2019

Gulasz z wołowiny po węgiersku

Skoro gulasz po węgiersku to nie może zabraknąć papryki. Przygotowanie posiłku zajmuje około 40 min, ale potem trzeba długo czekać, zanim gulasz będzie gotowy.

na talerzy wylozony jest gulasz, kula z ugieniconych ziemniakow przystrojona nacia pietruszki i na miesie kilka kleksow z gestej smietany.
Fot. RitaE z Pixabay

Lista składników do gulaszu węgierskiego jest dość długa. Potrzeba:


  • 1 kg wołowiny
  • 1 paprykę paprykę
  • 1 marchewkę
  • 3 łyżki papryki mielonej
  • 1/2 butelki wina czerwonego
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • pieprz ziarnisty
  • pieprz mielony
  • śmietana
  • sól

Wołowinę kroimy w kostkę i posypujemy mąką. Podsmażamy na patelni. W tym czasie marchewkę trzemy na talarki a cebulę kroimy na drobno. Czosnek miażdżymy i kroimy w paski.

Podsmażone mięso wrzucamy do garnka. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę i marchewkę. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek bacząc, by się nie przypalił. Wrzucamy wszystko do garnka z mięsem.

Zobacz też: Jak zrobić gulasz w kociołku

Kawałki mięsa na gulasz dusimy uprzednio dodawszy wino czerwone wytrawne i przyprawy: około 7-8 ziaren zioła angielskiego i dwóch, trzech liści laurowych. Można też dodać nieco ziaren pieprzu. Kmin z kminkiem ugniatamy w moździerzu i wsypujemy do garnka.

Gulasz węgierki papryką stoi, więc suszonej słodkiej nie żałujemy i wsypujemy jej co najmniej ze trzy łyżki stołowe. I łyżeczkę ostrej. Świeżą paprykę kroimy w kostkę i do gulaszu dodajemy mniej więcej na 20 minut przed końcem duszenia. Tak by zdążyła zmięknąć, ale nie zdążyła się rozgotować na papkę.

Czytaj też: Przepis na sycącą zupę gulaszową

Przed podaniem gulaszu węgierskiego na stół doprawiamy go solą i pieprzem. Wtedy też dodajemy śmietanę, by gulasz  troszkę zabielić.

Podajemy z kaszą gryczaną lub z czeskimi knedlikami. Po polsku można go zjeść z pyzami na parze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz