poniedziałek, 2 września 2019

Potrawka z serc drobiowych w sosie

Serca drobiowe mogą być przygotowywane na wiele sposobów. Wiele osób nie chce ich próbować, tymczasem są to podroby delikatne, miękkie i smaczne. Tutaj podam przepis na serce drobiowe w sosie.

podroby drobowe wymieszane z makaronem i podgrzewane na plycie
Fot. 

Do przygotowania serc drobiowych potrzeba:


  • 0,5 kg serc drobiowych
  • 1 l bulionu warzywnego
  • średnią cebulę
  • małą marchewkę
  • pietruszka zielona
  • sos sojowy
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • mąka ziemniaczana

Potrawka z serc drobiowych jest oczywiście propozycją dla tych osób, które lubią podroby. Może ona być doskonałą odmiana dla najczęściej zjadanej

Przygotowując potrawkę najpierw musimy zająć się sercami. Trzeba je umyć i pozbyć się z nich tłuszczu i resztek żył. To zajęcie jest trochę czasochłonne, ale właściwie niezbędne by potrawka była do zjedzenia. 

Potem musimy drobno posiekać cebule i zetrzeć marchewkę.

Gdy te elementy są już wykonane wtedy do garnka, w którym będziemy przygotowywać potrawę, wlewamy bulion warzywny i dodajemy przygotowane serca drobiowe, cebulę oraz marchew. Warto to przyprawić listkiem laurowym i kilkoma ziarnami ziela angielskiego.

Zobacz też:

Po około 40 minutach, gdy warzywa są miękkie, a serca miękkie, całość zagęszczamy mąką ziemniaczaną. Rozpuszczamy dwie łyżki mąki w niewielkiej ilości zimnej wody i powoli wlewamy ją do garnka. Na koniec dodajemy dwie łyżki sosu sojowego, a do smaku sól i pieprz. Wsypujemy też na wierzch posiekaną zieloną pietruszkę.

Serca drobiowe możemy podawać najlepiej z kaszą gryczaną albo z ryżem. Można też wymieszać je z makaronem. Ziemniaków do tej potrawy nie polecamy.


1 komentarz:

  1. Serca drobiowe czy też żołądki drobiowe ? Albo receptura pasuje do tego i tego ?:)

    OdpowiedzUsuń