Nalewka gruszkowo-pomarańczowa przyrządzona według poniżej podanego przepisu nie jest trunkiem mocnym. Dlatego też nalewka gruszkowo-pomarańczowa smakuje przede wszystkim paniom. Półsłodka nalewka podana do dobrego deseru ucieszy każdą niewiastę.
Fot. Fotolia.com |
Składniki do nalewki gruszkowo-pomarańczowej:
- 0,5 kg gruszek
- 0,5 kg pomarańczy
- 0,5 l mocnej wódki
- 0,5 kg cukru
Zrobienie nalewki guszkowo-pomarańczowej zaczynamy od gruszek, z których najpierw musimy wydobyć sok. Dlatego najpierw kroimy gruszki w plastry, a potem wrzucamy do słoja zasypując cukrem. Słój musimy przynajmniej raz dziennie mieszać, by cukier się rozpuścił. Sposobem naszych babć dobrze jest więc wystawić go na działanie promieni słonecznych.
Czytaj też: Jak zrobić dobrą nalewkę
Mniej więcej po tygodniu możemy dodać pomarańcze. Podane w składnikach pół kilograma dotyczy pomarańczy obranych już ze skórki. Do nalewki powinniśmy dodać pomarańcze obrane również z błonki.
Teraz owoce zalewamy wódką. Ponieważ uzyskamy sporo soku (głównie z pomarańczy) i alkohol rozcieńczymy to dobrze by było dodać wódkę o mocy co najmniej 45%.
Gdy nastaw stoi w ciemniejszym już, nie nasłonecznionym, miejscu od czasu do czasu warto nim potrząsnąć w celu wymieszania składników. Po miesiącu możemy go przelać do butelek, nie zapominając o wcześniejszym przefiltrowaniu.
Szczelnie zamknięte butelki powinny odstać jeszcze w piwnicy co najmniej pół roku.