Ten przepis na nalewkę z truskawek jest prosty i nie wymaga wielu składników. Nalewka truskawkowa musi odczekać kilka miesięcy, ale gdy na dworze robi się zimno wspomnienie z wiosenno-letnich smaków zostawiają dobre wrażenie.
Fot.Foter.com |
Do przygotowania nalewki z truskawek potrzeba:
- 2 kg truskawek
- 1 l spirytusu
- 0,4 kg cukru
- 0,2 l wody
- 2 limonek
Do zrobienia nalewki wybieramy dojrzałe owoce. Obieramy je z szypułek. Do słoja wrzucamy truskawki warstwowo co chwilka posypując cukrem. Słój przykrywamy lnianą ściereczką lub gazą i odstawiamy w ciepłe i słoneczne miejsce. Truskawki zaczną puszczać sok.
Po kilku dniach, gdy soku będzie już sporo do słoja wlewamy spirytus wcześniej zmieszany z wodą. Teraz jednak słój musimy szczelnie zamknąć, bo alkohol łatwo się ulatnia. Znów słój stawiamy w tym samym miejscu i od czasu do czasu można nim zamieszać.
Czytaj też: Inne przepisy na nalewki z truskawek
Półtora miesiąca później zlewamy płyn, Truskawek nie wyrzucamy, przydadzą się do ciasta lub lodów. Natomiast zdejmujemy z jednej limonki skórkę. Z obu wyciskamy sok. Płyn wraz ze skórką i sokiem z limonek ponownie umieszczamy w słoju. Szczelnie zamknięty zostawiamy na dwa tygodnie.
Teraz nie pozostaje już nic innego jak starannie przefiltrować nalewkę i przelać do butelek.
Butelki w chłodnym pomieszczeniu powinny jeszcze dojrzewać co najmniej przez cztery miesiące.