środa, 30 kwietnia 2014

Nalewka góralska na rozgrzewkę

Właściwie nie wiadomo, dlaczego nalewka góralska tak się nazywa. Być może nazwa pochodzi stąd, że nalewka w górach idealnie rozgrzewa. Nalewkę góralską przygotowuje się prosto i szybko. Niestety jej okres dojrzewania jest trochę długi, bo wynosi pół roku. Jednak warto zadać sobie trud i poćwiczyć cierpliwość.


ile spirytusu do nalewki góralskiej, jak robić nalewkę góralską, nalewka góralska, przepis na nalewkę góralską,
Fot. Fotolia

Składniki nalewki góralskiej:


  • 1 l spirytusu
  • 1 l wody
  • 1 szklanka rumu
  • 0,9 kg miodu
  • 9 cytryn
  • 9 goździków
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie nalewki góralskiej zaczynamy od zagotowania wody. Dodajemy do niej goździki i 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej świeżo startej. Wodę gotujemy 10 min i odstawiamy do wystygnięcia.

Przed otarciem skórki cytryny musimy dokładnie umyć. Po oskórowaniu wyciskamy z nich sok.

               Czytaj też: Jak filtrować nalewki

Gdy woda się już ochłodzi (osiągnie temperaturę około 40 stop. C) rozpuszczamy w niej miód. Ów syrop miodowy wlewamy do słoja. Dodajemy skórkę i sok z cytryn. Wlewamy run. Na końcu dodajemy spirytus i słój szczelnie zamykamy. 
Taki nastaw w spokoju zostawiamy na trzy dni. Następnie filtrujemy go i wlewamy do butelek. 

Na końcu czeka nas najtrudniejsze zadanie. O nalewce góralskiej warto zapomnieć na sześć miesięcy. W tym czasie nalewka dojrzeje a wszystkie smaki w sposób zrównoważony dojdą do siebie. 

Bzowa, nalewka z czarnego bzu dla zdrowotności

Czarny bez, często występuje przy polnych drogach, na obrzeżu łąk, ogródkach działkowych i owocuje nawet na wysokości 900 m n.p.m. idealnie nadają się na nalewkę. W czerwcu i lipcu można zrobić nalewkę z kwiatów, a w sierpniu i wrześniu - z owoców. Nalewka z czarnego bzu ma właściwości lecznicze. 



nalewka bzowa, nalewka z  czarnego bzu z winem, nalewka z czarnego bzu, właściwości nalewki z czarnego bzu, wytrawna nalewka z czarnego bzu,
Wikipedia

Składniki nalewki z czarnego bzu:


  • 350 g owoców czarnego bzu
  • 1 l spirytusu
  • 0,5 l czerwonego wytrawnego wina
  • 1 l wody
  • pół laski wanilii
  • 350 g cukru

Na nalewkę z czarnego bzu wybieramy tylko owoce dojrzałe, zdrowe i dokładnie oczyszczone z szypułek. Jeśli niektóre owoców są już podwiędnięte to nic nie szkodzi. Umyte dokładnie wsypujemy do słoja i przy pomocy tłuczka warto je nieco rozgnieść. Dodajemy przeciętną na pół (jak zawsze do nalewek) laskę wanilii i zalewamy dobrym winem. 

               Czytaj też: Jak zrobić nalewkę z kwiatów czarnego bzu

Szczelnie zamknięty słój na dwa tygodnie stawiamy w słonecznym miejscu. Potem go filtrujemy. W tym czasie z cukru i wody przygotowujemy syrop, pamiętając by nie podgrzewać za bardzo wody. Przefiltrowany płyn wlewamy do słoja, dodajemy do niego syrop i na końcu spirytus. Szczelnie zamknięte odstawiamy w to samo miejsce jeszcze na siedem dni.

Po tym czasie nalewkę ponownie filtrujemy. Rozlewamy do butelek i wynosimy do piwnicy. Nalewka z czarnego bzu powinna leżakować jeszcze przez co najmniej sześć miesięcy. 

Pamiętajmy, że owoce mają właściwości przeczyszczające, moczopędne działają przeciwgorączkowo, przeciwbólowo i nawet odtruwająco. Możliwości więc zastosowania nalewki "dla zdrowotności" więc nie zabraknie. 

wtorek, 29 kwietnia 2014

Pieprzówka - nalewka z pieprzu

Nalewkę z pieprzu, czyli pieprzową zwana także pieprzówką, przygotowuje się szybko i prosto. Główny składnik nalewki, czyli pieprz, jest łatwo dostępny i tani jak barszcz. Ponieważ pieprzówka bywa niezastąpiona przy okazji niestrawności, dlatego nalewka z pieprzu powinna ozdabiać każdy barek. 



jak zrobić karmel, nalewka, nalewka z pieprzu, pieprzowa, pieprzówka, przepis na nalewkę z pieprzu,
Fot. Autor


Składniki nalewki z pieprzu:


  • 30 ziaren czarnego pieprzu
  • 1 l dobrej wódki
  • 30 g cukru
  • 50 ml wody

Najpierw zajmujemy się zrobieniem karmelu. W tym celu na patelni rozpuszczamy cukier - w momencie gdy zacznie robić się brązowy dolewamy wodę (uwaga - będzie pryskać) i podgrzewając mieszamy aż się cukier całkiem nie rozpuści.

Gdy karmel stygnie zabieramy się za pieprz. Wrzucamy go do moździerza i miażdżymy. Nie muszą to być drobne kawałki. Najważniejsze by nie zostały żadne całe ziarna. 
Pieprz wsypujemy do słoja. Zalewamy karmelem i wódką. Odstawiamy w ciemne miejsce.

Po trzech tygodniach nalewka nadaje się do filtrowania, zlania do butelek i do... spożycia. 

poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Aromatyczna nalewka lwowska

Nalewka lwowska ma tę zaletę, że z jej przygotowaniem nie musimy czekać do odpowiedniego okresu w roku, a możemy ją przygotować wtedy, kiedy mamy ochotę. Podany przepis na nalewkę lwowską wykorzystuje przede wszystkim owoce suszone. Pamiętać też trzeba o okresie leżakowania, który akurat w przypadku tej nalewki wynosi około pół roku. 



jak zrobić nalewkę lwowską, nalewka lwowska, nalewka z suszonych owoców, przepis na nalewkę lwowską, składniki nalewki lwowskiej,

Składniki nalewki lwowskiej:


  • 1 l spirytusu 96%
  • 0,6 l wody
  • 0,2 l miodu
  • 10 suszonych śliwek polskich bez pestek
  • 25 dkg suszonego głogu
  • 3 dkg suszonej taniny
  • 3 dkg rodzynek sułtańskich
  • pół laski wanilii
  • otarta skórka z cytryny
Przygotowanie nalewki lwowskiej zaczynamy od rozpuszczenia miodu. W tym celu w rondelku delikatnie podgrzewamy wodę i mieszając rozpuszczamy miód. Starajmy się by woda nadto się nie zagrzała. 

                Czytaj też: Jak zrobić dobrą nalewkę

W momencie gdy woda z miodem stygnie bierzemy się za owoce, które kolejno wrzucamy do słoja. Pamiętajmy, by najpierw je dokładnie umyć. Głóg i tarninę można lekko zgnieść, śliwki pokroić w nieregularne kawałki. Dodajemy pół laski wanilii - wanilię zawsze kroimy wzdłuż. Skórkę z cytryny dodajemy w ilości kopiatej łyżeczki. 

Gdy wszystko mamy już przygotowane zalewamy chłodną wodą z miodem i spirytusem. Słój zamykamy szczelnie, by nie uleciały nam procenty. Ostawiamy w ciemne miejsce i od czasu do czasu potrząsamy. 

              Zobacz też: Jak skutecznie filtrować nalewki

Po miesiącu nalewkę zlewamy i dokładnie filtrujemy. Wlewamy do sterylnych butelek i szczelnie zamykamy. Wynosimy w chłodne miejsce na co najmniej sześć miesięcy. Dopiero po tym czasie docenimy smak tej nalewki. 

piątek, 25 kwietnia 2014

Nalewka z jabłek

Z jabłek można zrobić wino, cydr, szarlotkę. Można też zrobić nalewkę jabłkową. Miłą w smaku, schłodzoną lekko orzeźwiającą, niezbyt mocną, choć zrobioną na spirytusie. Taką prostą nalewkę z jabłek w sam raz do degustacji o każdej porze roku. Ten przepis na jabłkową pozwala na wykorzystanie pestek z jabłek.



jabłka ze spirytusem, jak zrobić nalewkę z jabłek, nalewka jabłkowa, nalewka z jabłek, przepis na nalewkę z jabłek,


Składniki nalewki z jabłek:


  • 1 kg jabłek
  • 4 szklanki spirytusu 
  • 1 szklanka wody
  • 300 g cukru
  • goździki
  • cynamon
  • wanilia

Do nalewki wybieramy tylko ładne, zdrowe jabłka. Nie mogą być poobijane. Owoce dokładnie myjemy i kroimy w nieregularne kształty. Całe, a więc razem ze skórką i pestkami. 

Pokrojone jabłka wrzucamy do słoja i zasypujemy cukrem. Dodajemy kilka goździków (przeciętnie pięć), pól laski wanilii (przekrojonej wzdłuż), korę cynamonu (ok. 2 cm). Możemy tak jabłka odstawić na dzień, albo od razu zalać. Trzeba pamiętać o kolejności - najpierw wlewamy wodę, potem dopiero spirytus. Podane proporcje spirytusu i wody oznaczają, że zmieszane płyny będą miały moc około 70 %.

               Czytaj też: Przepis na aromatyczną nalewkę z jabłek

Tak przygotowany, szczelnie zamknięty, nastaw trzymamy w ciepłym miejscu przez półtora miesiąca. Po  tym czasie płyn filtrujemy a jabłka wykorzystujemy na jabłecznik. Nalewkę odstawiamy jeszcze na tydzień, dokładnie ją filtrujemy i przelewamy do butelek.

Tak przygotowana nalewka z jabłek powinna jeszcze dojrzewać w piwnicy przez co najmniej trzy miesiące. 


sobota, 19 kwietnia 2014

Nalewka imbirowa w siedem dni

Przepis na nalewkę z imbiru jest banalnie prosty. Nalewka imbirowa nie wymaga długiego leżakowania i jest gotowa niemal natychmiast po jej zrobieniu. Cały proces produkcyjny trwa dosłownie kilka dni. A nalewka imbirowa jest niezastąpiona na rozgrzewkę.





Składniki nalewki imbirowej: 


  • 50 g zmielonego imbiru
  • 0,5 l spirytusu
  • 0,5 l wody
  • 100 g cukru

Przygotowywanie nalewki z imbiru zaczynamy od zrobienia syropu. W tym celu lekko podgrzewamy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Studzimy i wlewamy do słoja. Dodajemy do niego imbir. 

               Zobacz też: Przepis na nalewkę imbirową 

Po upływie dobry możemy przystąpić do filtrowania. Czysty płyn łączymy ze spirytusem. Komu taka nalewka wydawać się może zbyt jasna może ją zabarwić szafranem. Złocisty kolor na pewno jest bardziej zachęcający do spożycia. 

Rozlana do butelek nalewka imbirowa powinna jeszcze postać kilka dni. Czas potrzebny na jej wykonanie jest więc krótszy niż tydzień. 

środa, 16 kwietnia 2014

Mandarynkowa nalewka z mandarynek

Nalewka z mandarynek, podobnie jak smak i aromat tych owoców, wielu osobom kojarzy się ze świętami. Jednak nalewka mandarynkowa może być orzeźwiającym napojem w czasie upałów, gdy skosztujemy jej schłodzonej z kostką lodu. Dodatkową zaletą nalewki z mandarynek jest to, że można ją szybko i łatwo przygotować.



jak przygotować nalewkę z mandarynek, mandarynkowa, nalewka z mandarynek,
Tesgro  Tessieri - Fotolia.com


Nalewka z mandarynek - składniki:


  • 100 g świeżej skórki z mandarynek
  • 1 l spirytusu
  • 0,25 l wody
  • 200 g cukru

Wybrane do nalewki mandarynki dobrze szorujemy pod gorącą wodą. Na koniec warto je przez chwilkę sparzyć Następnie zdejmujemy z nich skórkę starając się, by była ona jak najczystsza, bez białego podkładu. Skórkę z mandarynek kroimy w paski, wrzucamy do słoja i zalewamy spirytusem.

               Czytaj też: Nalewka z mandarynek klementynek

Nastaw odstawiamy w słoneczne miejsce na dwa miesiące. Następnie zlewamy płyn filtrując go przez gazę. W czasie, gdy nalewka się filtruje z 200 g cukru i szklanki wody przygotowujemy syrop. Cukier szybciej się rozpuści w tak niewielkiej ilości wody, gdy ja dobrze pogrzejemy. Ale powinniśmy uważać, by się nie zagotował.

               Zobacz też: Nalewka na skórkach mandarynki

Do ciepłego jeszcze syropu powoli wlewamy przefiltrowany alkohol. Mieszamy i studzimy. Zimną nalewkę wlewamy do butelek.

Do spożycia gotowa jest ona po tygodniu


poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Nalewka cytrynowa z koniakiem

To już Kapuściński pisał, że na upały najlepiej rozgrzewać się od środka. Wtedy różnica temperatur organizmu i powietrza jest mniejsza, więc upał znosić się będzie lepiej. Takim idealnym trunkiem na upały jest nalewka cytrynowa. A gdy w nalewce cytrynowej wyczujemy jeszcze aromat koniaku, to upały polubimy. Taką nalewkę warto zrobić jak najszybciej, bo według tego przepisu na nalewkę cytrynową leżakować ona musi niemal dwa miesiące.



cytrynówka, nalewka z cytryn, nalewka z cytryny, przepis na nalewkę z cytryn,
Fot. Fotolia.com

Składniki nalewki cytrynowej:

  • 350 g skórki cytrynowej
  • 1 l mocnej wódki
  • 100 ml koniaku
  • 0,5 l wody
  • 400 g cukru 

Cytryny, porządnie wyszorowane pod ciepła wodą, obieramy jak jabłko dbając by i z drugiej strony żółta, nie biała, była. Skórkę wrzucamy do słoja. Zalewamy wódką i odstawiamy w ciepłe miejsce.

Po sześciu tygodniach odcedzamy skórkę od płynu. Z wody i cukru przygotowujemy syrop. Gdy jest jeszcze ciepły mieszamy z odcedzoną wódką i dodajemy koniak. Wtedy dopiero dokładnie filtrujemy. Cały płyn jednak przed filtrowaniem dobrze jest wystudzić, by parowało jak najmniej alkoholu (to najbardziej lotna frakcja). 

Przefiltrowany płyn wlewamy do butelek, które szczelnie zamykamy. Na koniec zanosimy do piwnicy na co najmniej sześć tygodni.

Nalewkę cytrynową powinniśmy pić schłodzoną z kieliszków wyjętych z zamrażarki. 

Nalewka z suszonych śliwek

Nalewkę z suszonych śliwek zawsze warto przygotować.  Biorąc pod uwagę długi czas dojrzewania nalewki z suszonych śliwek warto ją zrobić o każdej porze roku, by była gotowa na tak zwane długie zimowe wieczory - jeśli nie po pół, to po roku oczekiwania. Poza tym nalewka z suszonych śliwek jest prosta w przygotowaniu. 



nalewka z suszonych śliwek, suszone śliwki, suszone śliwki ze spirytusem,


Składniki nalewki z suszonych śliwek:

  • 0,25 kg suszonych śliwek
  • 0,25 l wódki
  • 0,25 l wody
  • 1 l spirytusu

Na nalewkę najlepiej jest wybrać polskie suszone (a nie wędzone) śliwki. Umyte, pozbawione pestek, kroimy je w plastry i wrzucamy do słoja. Wlewamy do niego najpierw wodę, potem wódkę a na końcu spirytus. Mieszamy.

          Czytaj też: Proste porady jak zrobić dobrą nalewkę

Słój odstawiamy na pięć tygodni. Od czasu do czasu możemy nim zamieszać. Potem już tylko pozostaje przefiltrowanie nalewki, wlanie jej do butelek i odstawianie.

Jak wspomniałem nalewka z suszonych śliwek powinna długo leżakować. Minimum to pół roku. Ale lepiej będzie gdy tak o niej zapomnimy na rok. 


Pomarańczowa nalewka z pomarańczy

Nalewkę z pomarańczy, czyli pomarańczówkę, możemy przygotowywać praktycznie przez cały rok - zawsze wtedy gdy pomarańcze są w sprzedaży. Pomarańcze należy tylko dobrze wyszorować w ciepłej wodzie. Niżej podany przepis na nalewkę z pomarańczy zaleca używania owoców w całości.



nalewka z pomarańczy, pomarańczówka, przepis na nalewkę z pomarańczy,
Zbyszek Nowak - Fotolia.com

Składniki nalewki z pomarańczy:

  • 4 pomarańcze
  • 0,5 l spirytusu
  • 0,5 l wody
  • 0,5 kg cukru
  • ziarna kawy

Do zrobienia nalewki pomarańczowej musimy wybrać duży słój. Taki, w którym owoce zmieszczą się w całości. Wkładamy tam cztery pomarańcze wcześniej nacięte. W nacięcia wkładamy ziarna kawy - około 10-15 na jeden owoc. 

           Zobacz też: Nalewka pomarańczowa tania i szybka


Z cukru i wody robimy syrop, pamiętając, że do robienia nalewki używamy tylko dobrej wcześniej przegotowanej wody. Robiąc nie warto jej już mocno podgrzewać. Wystarczy tylko tyle, by rozpuścił się w niej cukier.
Na zalane syropem pomarańcze wlewamy spirytus. 

Mieszamy i odstawiamy na cztery tygodnie w ciepłe miejsce. Od czasu do czasu słojem można potrząsnąć.

          Czytaj też: Proste zasady jak filtrować nalewki

Po tym czasie zlewamy płyn. Owoce wyciskamy - tym razem uzyskamy sok z pomarańczy z procentami. Teraz tylko należy otrzymane płyny przefiltrować i wlać do butelek.

Nalewka powinna jeszcze odstać w piwnicy co najmniej trzy miesiące. 


Wódka przepalanka lub karmelówka

Przepalanka, zwana także wódką karmelówką, trochę wybiega poza standard robienia nalewek. Ma jednak wspólny mianownik - bierze się spirytus i dodaje do niego karmel. Przepalanka ma taką przewagę nad czystą wódką, że ładniej wygląda, lepiej smakuje, a miejska legenda głosi, że nie ma po niej kaca.



przepalanka, spirytus z karmelem., wódka z karmelem,
mocker_bat - Fotolia.com

Składniki do zrobienia przepalanki:

  • 0,5 l spirytusu
  • 0,5 l wody
  • 2 kopiaste łyżki cukru
  • łyżeczka cukru wanilinowego
Cała sztuka zrobienia dobrej przepalanki polega na zrobieniu dobrego karmelu. W tym celu na patelni topimy cukier bacznie uważając, żeby się nie spalił. Powinien mieć kolor mocno brązowy. Na koniec topienia zalewamy go przegotowaną wodą (uwaga - pryska). 

            Czytaj też: Przepis na nalewkę rosyjską

Potem karmel wraz z łyżeczką cukru wanilinowego rozpuszczamy w pół litrze wody. Płyn można jeszcze posolić szczyptą soli. Następnie łączymy rozpuszczony przepalony cukier z pół litrem spirytusu. Wlewamy do butelek.

            Zobacz też: Przepalanka aromatyczna

Przepalanka powinno postać co najmniej dobę (a najlepiej trzy dni) w celu przegryzienia się i nabrania doskonałego smaku. Przepalanka przygotowana według tego przepisu ma około 40% mocy.



sobota, 12 kwietnia 2014

Nalewka z derenia jadalnego

Nalewka z derenia jadalnego zwana bywa królową nalewek. Na pewno dereniówka jest specyficzna nalewką. Dlatego warto zadać sobie trudu przy zrywaniu owoców derenia. Nalewka dereniowa jest tym lepsza im dłużej leżakuje. Niektórzy twierdzą, że pełnię smaku uzyskuje po dziesięciu latach.



dereniówka, dereń na spirytusie, dereń z wódką, nalewka dereniowa, nalewka z derenia,
Fot. Fotolia.com

Składniki nalewki z derenia:


  • 1 kg owoców
  • 0,5 l spirytusu
  • 0,5 l wódki
  • 1 kg cukru
Owoce na nalewkę z derenia powinny być mocno dojrzałe. Najlepsze są takie, które same spadają z krzaków. Jeśli pod nim poleżą dobę albo dwie, to dopiero wtedy uwalniają cały aromat i do alkoholu przenikną wszystkie garbniki. Dereń nie wymaga mrożenia, bo dojrzewa w sierpniu.

Niestety, nie każdy może zbierać owoce derenia w ten komfortowy sposób. Jeśli kupimy derenia, lub otrzymamy go w prezencie, to musimy owoce przebrać, by wybrać tylko te najbardziej dojrzałe. 

                  Czytaj też: Nalewka dereniowa z czarnymi jagodami

Wybrane owoce derenia nakłuwamy i lekko miażdżymy. Wrzucamy do słoja. Zalewamy najpierw wódką, następnie spirytusem. 

Odstawiamy w ciepłe miejsce. Na jak długo? Minimum to miesiąc. Ale jeśli po tym czasie nie zlejemy nastawu, to nic się nie stanie. Dereń w alkoholu stać może nawet rok. 

Po przelaniu płynu zamykamy go szczelnie w jednym słoju. W drugim owoce derenia zasypujemy cukrem (osobiście polecam porcję cukru podaną w przepisie zmniejszyć nawet o połowę). Ostawiamy to na kilka, kilkanaście dni potrząsając słojem od czasu do czasu. Potem zlewamy powstały syrop i łączymy go z poprzednio zlanym płynem.

Teraz już wystarczy nalewkę z derenia przefiltrować, zlać do butelek i odstawić w piwnicy do dojrzewania. Minimalny okres leżakowania to pół roku, ale jak wspomniałem na początku - 10 lat też nie zaszkodzi.

czwartek, 10 kwietnia 2014

Korzenna nalewka z aroni

Nalewka z aronii to trunek jaki w barku znaleźć powinien się obowiązkowo. Aronia jest tak zwanym zdrowym owocem. Jako nalewka obniża ciśnienie, działa jak eliksir miłości, wzmacnia organizm. Poza tym nalewka z aronii jest łatwa do zrobienia. Według podanego przepisu do pełnego smaku nalewka aroniowa dochodzi pół roku.



aroniowa z korzeniami, nalewka aroniowa, nalewka z aronii, przepis na nalewkę z aronii,
Hans-Joachim Schneider


Składniki korzennej nalewki z aronii:


  • 300 g owoców aronii
  • 0,5 l wódki
  • 0,75 l spirytusu
  • szklanka cukru
  • kora cynamonowa
  • laska wanilii
  • goździki
  • skórka otarta z pomarańczy
  • 0,5 szklanki miodu

Przebranie owoców aronii, tak by uzyskać 300 g owoców zdrowych i dojrzałych nie jest zajęciem czasochłonnym. Owoce lekko rozgniatamy i na blasze wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 70 stop. C. Aronię suszymy w ten sposób około 45 min.

Dopiero tak podsuszone owoce aronii wsypujemy do słoja i zasypujemy cukrem. Słoja nie zamykamy szczelnie, lecz przykrywamy ściereczką do następnego dnia. Wtedy dopiero dodajemy pokruszoną korę cynamonu (ok. 2 cm), przekrojoną wzdłuż laskę wanilii, z pięć goździków, skórkę z połowy pomarańczy. Całość zalewamy miodem i dodajemy alkohol - najpierw wlewamy wódkę dopiero na samym końcu spirytus. 

Dopiero teraz słój zakrywamy szczelnie i odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce. Na miesiąc.

           Czytaj też: Proste zasady jak filtrować nalewki

Teraz już nie zostaje nic innego jak przefiltrować nalewkę i rozlać ją do butelek. W piwnicy nalewka z aronii powinna jeszcze leżeć co najmniej sześć miesięcy

Owoców nie wyrzucamy. Możemy z nich zrobić na przykład dżem dla dorosłych. 

środa, 9 kwietnia 2014

Nalewka agrestowa

Agrest to krzak, który rośnie niemal w każdym ogródku. Dla jego owoców zastosowań jest mnóstwo. Agrest można jeść na surowo, można stosować do ciast, przerabiać na dżem. Polecam jednak zrobienie nalewki z agrestu. Nalewka z agrestu może być zrobiona na słodko, może być wytrawna. Tutaj publikuję przepis na wytrawną nalewkę agrestową z rodzynkami.



agrest i spirytus, agrestówka, nalewka agrestowa, nalewka z agrestu, przepis na nalewkę agrestową,
Fot. yuris010 123rf.com

Składniki nalewki agrestowej:

  • 1 kg owoców agrestu
  • spirytus
  • cukier
  • rodzynki
Owoce agrestu na nalewkę muszą być starannie przebrane, pozbawione ogonków i umyte. Tak przygotowane można lekko zgnieść (na przykład tłuczkiem do ziemniaków). Wrzucamy je do dużego słoja i zalewamy spirytusem.

W tym miejscu tłumaczę, dlaczego w przepisie nie ma dokładnych proporcji poszczególnych składników. Otóż spirytusu powinno być tyle, by owoce agrestu zakryły mniej więcej na dwa palce. Rodzynek, które mają za zadanie jedynie podbić smak, dajemy niewielką garść. Ilość cukru zależeć będzie od ilości płynu, który uzyskamy. A to w dużej mierze zależy od ilości soku, jaki wyciśniemy z agrestu. 

               Czytaj też: Nalewka z agrestu z miodem na słodko

Zalane spirytusem owoce agrestu i niewielkie ilości rodzynek leżakują tak pół roku. Dopiero po tym czasie przelewamy je cedząc najpierw przez gazę. Dodajemy też cukier. Oryginalny przepis mówi o tym, by dać go po 150 g na każdy litr płynu, ale tę ilość można spokojnie zredukować licząc się jednak z tym, że tak spreparowana nalewka będzie musiała dłużej dojrzewać. 

Aby cukier się rozpuścił płyn możemy lekko podgrzać cały czas mieszając. Gdy ostygnie nalewkę możemy przefiltrować przez bibułę. Potem rozlewamy ją do butelek. Nalewka agrestowa powinna jeszcze poleżeć trzy miesiące lub dłużej, jeśli daliśmy mniej cukru. 

Owoców z agrestu nie wyrzucamy tylko robimy z nich dżem albo placek. 

Szybka nalewka kawowa

Nalewka kawowa to kolejny trunek ulubiony przez panie. Jest to nalewka wybitnie deserowa, idealnie pasująca do wszelkich ciast, lodów i innych łakoci. Ma działanie pobudzające, a wykonana według przepisu podanego niżej nalewka kawowa nie wymaga długiego okresu dojrzewania i jest szybka w przygotowaniu.



jak zrobić nalewkę z kawy, kawowa, nalewka kawowa, nalewka z kawy, nalewka z ziaren kawy, przepis na nalewkę z kawy, przepisy na nalewkę z kawy, szybka nalewka z kawy,
Fot. Fotolia.com


Składniki na nalewkę kawową:



  • 200 g kawy ziarnistej
  • 1 l wódki
  • 1 szklana wody
  • 300 g cukru pudru

Najpierw ziarna kawy wsypane do dużego słoja zalewamy mocną wódką i szczelnie zakręcamy. Po tygodniu z cukru i wody przygotowujemy syrop. Studzimy go i wlewamy do słoja z nastawem kawowym. 

           Czytaj też: 6 zasad po których zrobimy dobrą nalewkę

Czekamy kolejny tydzień. Potem słój otwieramy, filtrujemy trunek dokładnie i rozlewamy do butelek. 

            Zobacz też: Nalewka kawowa na spirytusie

Nalewka kawowa jest już prawie gotowa. Trzeba tylko dać jej przez dwa tygodnie odpocząć i można serwować na stół razem z filiżanką kawy.


Nalewka z kminku z miodem

Zalety kminku są znane - przede wszystkim pomaga w trawieniu i likwiduje wzdęcia. Sam smak kminku jest specyficzny i nie każdy go lubi. Natomiast nalewka z kminku ma  znacznie więcej zwolenników, a lecznicze działanie jest podobne. Nie ma więc wątpliwości, że jedna lub dwie butelki nalewki z kminku zawsze powinny być w naszej piwniczce.



ile kminku na nalewkę, jakie nalewki z miodem, kminek z wódką, kminkowa, kminkówka, nalewka z kminku, nalewka z kminku i miodu, nalewki z kminku, przepis na nalewkę z kminkiem, wódka z kminkiem,


Składniki nalewki z kminku:


  • 250 g nasion kminku
  • 1 l wódki
  • 1 l wody
  • 3 łyżki miodu
Kminek możemy lekko zmiażdżyć w rondelku a potem zalać zimną wodą i zagotować. Następnie nasiona trzeba odcedzić, wsypać do słoja i zalać płynnym miodem (najlepiej jasnym) i wódką.

Wódka powinna mieć co najmniej 45. , ale mocniejsza nie zaszkodzi. Miód natomiast, ze względów estetycznych, powinien być jasny i płynny. Łatwiej się rozpuści, gdy go lekko podgrzejemy z dodatkiem wody, ale wystarczy podgrzanie do temperatury 30 stopni.

               Czytaj też: Nalewka z kminku

Po dwóch dniach nastaw trzeba przefiltrować. Potem można przelać do butelek. Niestety, na pełnię smaku trzeba poczekać co najmniej trzy miesiące.

poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Nalewka z tarniny dla cierpliwych

Nalewka z tarniny to klasyka nalewek. Ma wybitne walory smakowe i tylko jedną wadę. Na nalewkę z tarniny wykonaną według podanego przeze mnie przepisu potrzeba aż dwa lata. Jednak jej smak wynagrodzi nam czas czekania. 



nalewka z tarniny, przepis na nalewkę z tarniny, tarnina ze spirytusem, tarninowa,
Fotolia.com

Składniki na nalewkę z tarniny:


  • 1,5 kg owoców tarniny
  • 1,25 l spirytusu
  • 1,25 l wody
  • 6 goździków
  • 10 owoców jałowca
  • sok z cytryny
  • 150 g cukru
  • 10 łyżek miodu

Zanim zaczniemy prace nad nalewką z tarniny musimy odpowiednio przygotować owoce. Najlepiej je zbierać już po przymrozkach, ale ponieważ nie zawsze to możliwe, więc przebrane, umyte i wysuszone możemy na kilka dni włożyć do zamrażarki. 

Nalewkę z tarniny przygotowujemy dwuetapowo. W pierwszym etapie i w pierwszym słoiku umieszczamy owoce tarniny. Zalewamy je mieszaniną litra spirytusu z pół litrem wody. Nastaw umieszczamy w ciemnym miejscu na trzy miesiące. Czasem warto słojem zamieszać. 

               Zobacz też: Nalewka z tarniny dla facetów

Drugi etap zaczynamy dwa i pół miesiąca później. Do drugiego słoja wkładamy goździki, jałowiec (lekko rozgnieciony), wlewamy sok z połowy cytryny z rzadkim miodem i wsypujemy cukier. Zalewamy to mieszaniną ćwiartki spirytusu i szklanki wody. Ten słój trzymamy przez dwa tygodnie od czasu do czasu mieszając tak, by cukier i miód się rozpuścił. 

Następnie oba nastawy zlewamy. Owoce tarniny z pierwszego słoja zalewamy jeszcze pół litrem wody, tak by mogły one oddać zgromadzony w sobie alkohol. Potem nalew filtrujemy. 

Wszystkie nalewy łączymy ze sobą. W jednym naczyniu odstawiamy na pół roku. Po tym czasie nalewkę z tarniny butelkujemy i odstawiamy na kolejne miesiące do piwnicy.

Nalewka z rozmarynu

Nalewka z rozmarynu, czyli rozmarynówka polecana jest osobom, które mają problemy z trawieniem. Kieliszek nalewki z rozmarynu wypity po sutym obiedzie pobudza organizm. A ponieważ rozmarynówkę według podanego tu przepisu robi się łatwo, warto by znalazła się w barku.



romarynówka, jak zrobić nalewkę z rozmarynu,
juliasudnitskaya - Fotolia.com

Składniki nalewki na rozmarynie:

  • 0,75 l wódki
  • 125 ml białego wina - wermutu
  • 2 gałązki rozmarynu
  • otarta skórka z pomarańczy
  • otarta skórka z cytryny

Gałązki rozmarynu umieszczamy w słoju, który zalewamy wódką i wermutem. Wytrawny, biały wermut znacznie poprawia aromat nalewki rozmarynowej. Dodajemy też skórkę otartą z połowy cytryny i połowy pomarańczy. Pamiętajmy, by cytrusy porządnie wcześniej wyszorować w gorącej wodzie.

Słój odstawiamy na trzy, cztery tygodnie. Płyn, który uzyska miły, lekko zielonkawy kolor filtrujemy w prosty sposób przelewając przez gazę (wystarczy, by zatrzymać odrobiny ze skóry cytrusów). Następnie nalewkę przelewamy do butelek. 

Nalewka z rozmarynu powinna jeszcze poleżeć około trzech miesięcy. Ale gdy wcześniej poczujemy ociężałość spowodowaną przejedzeniem to nie musimy sobie tej nalewki odmawiać. 

niedziela, 6 kwietnia 2014

Nalewka z dzikiej róży

Podany tutaj przepis na nalewkę z dzikiej róży spowoduje, że nalewka w smaku przypominać może piernik. Nic w tym dziwnego, bo składniki nalewki z dzikiej róży i na piernik są zbliżone. Poza tym nalewka z dzikiej róży z miodem należy do trunków mocnych. Ale za to doskonale rozgrzewa w jesienno-zimowe wieczory.



dzika róża ze spirytusem, jak przygotować nalewkę z dzikiej różny, nalewka z dzikiej róży, przepis na nalewkę z dzikiej róży,
salita2010 - Fotolia.com

Składniki nalewki z dzikiej róży:

  • 1 kg owoców dzikiej róży
  • 0,75 l. spirytusu
  • 0,25 wódki
  • 0,25 brandy
  • 2 szklanki wody
  • 0,5 kg miodu 
  • 2 goździki
  • 2 ziarna kardamonu
  • 2 cm kory cynamonu
Owoce dzikiej róży przygotowywane do nalewki muszą być dojrzałe i pozbawione zielonych ogonków. Bywa z tym trochę mozolnej pracy, ale się opłaca. Obrane wrzucamy do dużego  słoja (o pojemności co najmniej 3 l). 

Do słoja wlewamy tez miód. Do nalewki z owoców dzikiej róży dobrze jest użyć miodu akacjowego. Nie zawsze go jednak możemy zdobyć, więc każdy inny, rzadki, też będzie dobry. 

          Zobacz też: Przepis na nalewkę z kwiatów dzikiej róży oraz przepis na nalewkę różaną z winem

Następnie wrzucamy goździki, kardamon i pokruszoną korę cynamonu. Potem wlewamy wodę, wódkę i brandy. Obojętnie w jakiej kolejności. Trzeba tylko pamiętać, by ostatni w słoju znalazł się spirytus.

               Zajrzyj tam: Żenicha kresowa

Tak przygotowany nastaw z owocami dzikiej róży powinien stać dwa miesiące. Po tym czasie zlewamy płyn. Owoców nie wyrzucamy!

Zlany płyn należy dokładnie przefiltrować. Warto to zrobić dokładnie, bo osady z dzikiej róży bardzo psują smak nalewki. A ta przefiltrowana już powinna w chłodzie zlana do butelek przeleżeć około dziewięciu miesięcy. 

          Czytaj też: 4 proste zasady jak filtrować nalewki

A co zrobić z owocami dzikiej róży? Zastosowanie jest bardzo proste - należy dodać do nich trochę przypraw i zalać wódką, brandy, spirytusem. Czynności te można powtarzać do momentu, gdy kolejnej jesieni nie nazrywamy nowych owoców dzikiej róży.