Nalewka kawowa to kolejny trunek ulubiony przez panie. Jest to nalewka wybitnie deserowa, idealnie pasująca do wszelkich ciast, lodów i innych łakoci. Ma działanie pobudzające, a wykonana według przepisu podanego niżej nalewka kawowa nie wymaga długiego okresu dojrzewania i jest szybka w przygotowaniu.
Fot. Fotolia.com |
Składniki na nalewkę kawową:
- 200 g kawy ziarnistej
- 1 l wódki
- 1 szklana wody
- 300 g cukru pudru
Najpierw ziarna kawy wsypane do dużego słoja zalewamy mocną wódką i szczelnie zakręcamy. Po tygodniu z cukru i wody przygotowujemy syrop. Studzimy go i wlewamy do słoja z nastawem kawowym.
Czytaj też: 6 zasad po których zrobimy dobrą nalewkę
Czekamy kolejny tydzień. Potem słój otwieramy, filtrujemy trunek dokładnie i rozlewamy do butelek.
Zobacz też: Nalewka kawowa na spirytusie
Nalewka kawowa jest już prawie gotowa. Trzeba tylko dać jej przez dwa tygodnie odpocząć i można serwować na stół razem z filiżanką kawy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz