Nalewki korzenne w smaku i zapachu bardzo często przypominają nam o pierniku. Nalewki z wyczuwalnym korzennym smakiem można przygotować z wielu owoców. Tu podam przepis na nalewkę korzenną na brandy.
Fot. Fotolia.com |
Składniki nalewki korzennej na brandy:
- 1 l brandy
- 0,5 l wody
- 1 kg cukru
- pomarańcz
- ziele angielskie 5 szt
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 3 goździki
Przygotowanie nalewki korzennej zaczniemy od obrania sparzonej pomarańczy. Potrzebna nam bowiem będzie jedynie cienko obrana i pokrojona na drobniejsze części skórka pomarańczowa. Razem z pozostałymi składnikami wrzucamy ją do słoja, zalewamy brandy i odstawiamy na 14 dni w ciepłe miejsce. Gdy nam się przypomni słojem możemy zamieszać - najlepiej raz dziennie.
Kolejny etap to filtrowanie. Cierpliwe i powoli nastaw musimy dokładnie przefitrować. Zajmie nam to sporo czasu, ponieważ mielony kardamon i cynamon będą nam zatykać materiał użyty na bibułę filtracyjną.
Czytaj też: 4 sposoby na filtrowanie nalewek
Gdy alkohol będzie się filtrować my spokojnie możemy przygotować z wody i cukru syrop. Syrop robimy z przegotowanej i chłodnej wody, lekką ją tylko podgrzewając by rozpuścić cukier. Gdyby woda z cukrem przekroczyła temperaturę 40 stop.C to też by ją trzeba filtrować.
Połączone oba płyny możemy wlewać do butelek. Dobrze zakorkowane w chłodnym miejscu powinny jeszcze leżeć przed co najmniej trzy miesiące. Po tym czasie dopiero nalewka będzie idealna do spożycia.