Nalewka fiołkowa jest nalewką nieczęsto spotykaną. Najwięcej czasu poświęcimy na zbieranie odpowiednich kwiatów fiołka. Na nalewkę użyć możemy tylko odmiany fiołka wonnego (viola odorata), który kwitnie pod koniec marca i na początku kwietnia.
|
Fot. Ersten Hoehe |
Składniki nalewki fiołkowej:
- litrowy słoik kwiatów fiołków
- spirytus 70 %
- sok z połowy cytryny
- 200 g cukru
- 100 ml wody
Umyte i pozbawione łodyżek kwiaty fiołka wrzucamy do słoja i zalewamy je sokiem z cytryny. Tego fragmentu nie warto odpuścić, gdyż sok z cytryny pozwoli nam na uzyskanie ładnej barwy nalewki.
Czytaj też: Przepis na nalewkę z kwiatów magnolii
Po godzinie fiołki zalewamy spirytusem tak, aby wszystkie płatki były zatopione. W zależności od tego jak bardzo ubiliśmy kwiaty w czasie zbiorów fiołków alkoholu może być potrzebne trochę więcej lub trochę mniej. Dlatego też przepis na nalewkę fiołkową nie ma podanej dokładnej ilości spirytusu.
Tak przygotowany nastaw odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce na dwa tygodnie. Po tym czasie przelewamy płyn przez sito wyłożone gazą. Kwiatki wyrzucamy a alkohol mieszamy z syropem wykonanym z wody i cukru. ostawiamy jeszcze na tydzień i dokładnie filtrujemy. Nalewamy do butelek i odstawiamy je w chłodne miejsce na około pół roku.
Smak nalewki z kwiatów fiołka można wzbogacić dodając niewielki ilości syropu z czarnego bzu, wanilię lub kupnego syropu fiołkowego.
Mango nie jest najbardziej popularnym owocem do robienia nalewek. Jednak miłośnik tego typu trunków powinien taką nalewkę przygotować co najmniej raz, zwłaszcza że o owoce mango coraz łatwiej. Nalewka z mango ma egzotyczny, bardzo ciekawy aromat i nie jest mocna. Powinna więc spodobać się paniom.
|
Fot. Steven Ford |
Składniki do przygotowania nalewki z mango:
- 2 mango
- wódka
- 300 g cukru
- limonka (opcja)
Na nalewkę wybieramy owoce dojrzałe, ale jeszcze nie miękkie. Kroimy je w małe kawałki i wrzucamy do słoja. Mango zasypujemy cukrem (dobrze jest zwykły cukier zamienić na trzcinowy lub palmowy) i zalać wódką tak, by wszystkie owoce były przykryte wódką. Nie należy stosować dużego naczynia, lecz mniej więcej takie, które w całości wypełnią kawałki mango.
Czytaj też: Jak filtrować nalewki
Szczelnie zamknięty słój odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce na dwa miesiące.Gdy nam się przypomni dobrze jest wstrząsnąć słojem. Potem już tylko nalewkę filtrujemy i przelewamy do butelki. Spożywać ją można od razu.
Kto lubi eksperymenty z nalewkami może do nastawu dodać sok z limonki. Wzbogaci ona smak nalewki.
Wykorzystując ten przepis na nalewkę grejpfrutową z brandy uzyskamy trunek aromatyczny o delikatnie słodkim smaku i niezbyt mocny. Akurat taki, który może trafić w damskie podniebienia.
|
Fot. Fotolia.com |
Składniki nalewki grejpfrutowej:
- skórka z dwóch grejpfrutów
- 0,75 l brandy
- 125 ml wody
- 100 g cukru
Cała sztuka przygotowania nalewki z grejpfrutów polega na tym, by odpowiednio obrać owoce. Po wyparzeniu owoców musimy je obrać możliwie cienko. Tak by oszczędzić białe części, które mogą dać nieprzyjemny gorzkawy smak.
Czytaj też: Nalewka grejpfrutowa dla facetów
Skórkę kroimy w paski i wrzucamy do słoja. Zalewamy brandy i szczelnie zamknięty odstawiamy. Jak nam się przypomni to słojem można zamieszać.
Po dwóch tygodniach nastaw filtrujemy. Gdy płyn sączy się przez filtr my przygotowujemy syrop. W lekko podgrzanej, wcześniej przegotowanej, wodzie rozpuszczamy cukier. Syrop studzimy.
Czytaj też: Nalewka grejpfrutowo-pomarańczowa
Gdy wystygnie łączymy go z przefiltrowanym alkoholem. Teraz nalewkę wlewamy do butelek, szczelnie zamykamy i wynosimy do piwnicy. Zostawiamy je w spokoju na miesiąc.
Przepis na prostą nalewkę goździkową jest łatwy i krótki. Nalewka ma intensywny smak, ale nie brak jej właściwości zdrowotnych. Goździkowej nie wypijemy dużej ilości. Wystarczy kieliszek na poprawę nastroju.
|
Fotolia.com |
Składniki nalewki goździkowej:
Goździki, wyselekcjonowane i całe, wrzucamy do słoja. Zalewamy je wódką o mocy 40 proc., szczelnie zamykamy i odstawiamy na kilka dni. Od czasu do czasu zamieszań słojem nie zawadzi.
Czytaj też: Nalewka goździkową z wanilią
Po trzech dniach najlepiej nastaw trzeba przefiltrować i wlać do butelek. Musimy je szczelnie zamknąć i wynieść w chłodne miejsce. Niestety, wadą tej nalewki jest to, że powinna ona jeszcze poleżakować przez trzy miesiące.
Przepisy na nalewki pomarańczowe są różne. Ten przepis podany tutaj nie należy do najłatwiejszych. Ale jak wiadomo, im więcej pracy tym efekty może być lepszy. Dotyczy to również nalewki pomarańczowej na spirytusie.
|
Fot. Fotolia.com |
Składniki nalewki pomarańczowej:
- 1 kg pomarańczy
- 0,2 kg skórki pomarańczowej
- 1 l spirytusu
- 0,75 wody
- 1 kg cukru
Przygotowanie nalewki pomarańczowej jest nieco pracochłonne. Zaczynamy od pokrojenia w drobne kawałki świeżej skórki pomarańczowej. W słoju zalewamy ją spirytusem i odstawiamy w ciepłe miejsce od czasu do czasu mieszając.
Po tygodniu płyn filtrujemy. Ponieważ to trochę trwa, w tym czasie podgrzewamy wodę. Ze sparzonych pomarańczy cienko ścieramy skórkę. Można to zrobić na tarce, ale można - jeszcze lepiej - wykorzystać do tego specjalny nóż.
Czytaj też: Pomarańczowa nalewka z pomarańczy
Nalewka pomarańczowa - szybka i prosta
W wodzie rozpuszczamy cukier i dodajemy startą skórkę z pomarańczy. Syrop odstawiamy do wystygnięcia a w tym czasie z otartych ze skórek pomarańczy wyciskamy sok. Teraz wszystkie trzy płyny (przefiltrowany spirytus, syrop i sok) łączymy ze sobą. Szczelnie zamknięty słój odstawiamy na kilka dni.
Ostatnia czynność to filtrowanie nalewki i rozlanie jej do butelek. Butelki powinny jeszcze leżakować w chłodnym miejscu przez co najmniej trzy miesiące.
Z kilku przepisów na nalewkę z fig tę na winiaku należy wyróżnić. Składniki do zrobienia owej nalewki figowej są łatwe do zdobycia przez dwanaście miesięcy w roku. Figówkę na winiaku robi się bowiem z fig suszonych.
Składniki nalewki figowej z winiakiem:
- 300 g fig
- 1 l wódki
- 0,25 l spirytusu
- 0,05 l winiaku
- 1 l wody
Figi dokładnie myjemy i kroimy w mniejsze, niekoniecznie regularne, kawałki. Wrzucamy je do słoja. Zalewamy najpierw wódką a potem spirytusem i szczelnie zamknięte odstawiamy w ciepłe miejsce. Od czasu do czasu słojem warto zamieszać.
Po dwóch miesiącach płyn zlewamy. Figi, w których zostało jeszcze dużo spirytusu, zalewamy przegotowaną, ale wystudzoną wodą. Odstawiamy na dwa dni, ale w miarę możliwości często mieszamy.
Czytaj też: Jak zrobić nalewkę ze świeżych fig
Jak zrobić nalewkę z fig suszonych
Oba płyny musimy teraz zmieszać i przefiltrować. Filtrowanie warto zrobić na dwa sposoby. Najpierw przez gazę ułożoną na sicie, potem już dokładnie przez papierowy ręcznik. Na końcu dodajemy do nalewki kieliszek winiaku.
Teraz nalewkę możemy już wlać do butelek. Ale zanim dokonamy degustacji warto poczekać jeszcze pół roku, a nalewkę figową trzymać w chłodnym miejscu.
Konsumpcja czekolady, w innej niż tabliczka postaci, staje się coraz bardziej popularna. Czekoladę coraz częściej mrozimy, grzejemy, rozpuszczamy. Dlaczego by więc z czekolady nie zrobić nalewki? Smak nalewki czekoladowej na rumie szokuje wiele osób.
|
Fot. Fotolia.com |
Składniki nalewki czekoladowej na rumie:
- 3 tabliczki gorzkiej czekolady
- 150 g cukru
- 0,1 l wody
- 1 l rumu
Najpierw czekoladę trzeba rozpuścić. Należy do zrobić w naczyniu umieszczonym w większym naczyniu z wodą, którą się podgrzewa. Czekoladę (w sumie około 300 g) trzeba pokruszyć i powoli rozpuszczać. Umieszczenie naczynia bezpośrednio na gazie spowoduje, że niemal na pewno się ona przypali.
Rozpuszczoną, jeszcze ciepłą, czekoladę przelewamy do słoja i dokładnie zmieszamy ją z rumem.
Czytaj też: Błyskawiczna nalewka czekoladowa
Teraz słój odstawiamy na tydzień najlepiej w ciepłe miejsce. Pamiętajmy, by codziennie miksturą zamieszać.
Kolejny etap to przygotowanie z cukru i wody syropu, który musi być zimny. Łączymy go z czekolada i rumem i przelewamy do butelek. Butelki szczelnie zamykamy i wynosimy w chłodne miejsce.
Nalewka czekoladowa na rumie powinna jeszcze przez dwa miesiące leżakować.
Nalewka anyżowo-kawowa nie jest trunkiem dla każdego. Niektórym osobom posmak anyżu nie odpowiada i nic się na to nie poradzi. Kto jednak anyż lubi, ten deserową nalewkę anyżową przygotować powinien.
|
Fot. Fotolia.com |
Składniki nalewki anyżowo-kawowej:
- 3 łyżki nasion anyżu
- 6 łyżek kawy mielonej
- 0,75 l wódki
- 0,25 l wody
- 0,2 kg cukru
Przygotowanie nalewki anyżowej z kawą jest łatwe. Najpierw z wody i cukru przygotowujemy syrop. Ostudzony wlewamy do słoja, do którego dodajemy nasiona anyżu i świeżo mieloną kawę. Szczelnie zamknięty słój odstawiamy od czasu do czasu mieszając.
Po miesiącu nastaw należy przefiltrować. Praktycznie od razu nadaje się do degustacji. Ta nalewka lepiej smakuje w towarzystwie cytryny.
Nalewka waniliowa jest trunkiem aromatycznym. Doskonale nadaje się jako dodatek do innych nalewek. Można też ją kosztować do deserów. Pamiętać jednak trzeba, że przepis na nalewkę waniliową mówi o tym, że powinna ona leżakować przez kilka miesięcy.
Składniki nalewki waniliowej:
- 15 g wanilii
- 1 l spirytusu
- 0,25 l wody
- 300 g cukru
Przygotowanie nalewki waniliowej jest proste. Laskę wanilii o podanej wadze kroimy na małe kawałki a następnie ucieramy ją razem z cukrem, którego do tego celu użyjemy w niewielkiej ilości. Wanilię warto przekroić na pół i pozbyć się z niej pestek, które mogą nalewce przysporzyć niezbyt miłego, gorzkawego posmaku.
Zmiażdżoną wanilię wsypujemy do soja i zalewamy spirytusem. Szczelnie zamknięty słój, by nie wywietrzał alkohol, odstawiamy na tydzień w ciemne miejsce.
Teraz nastaw musimy przefiltrować. W czasie, gdy płyn będzie się sączyć przez papierowy ręcznik, my z cukru i wody przygotujemy syrop. Mieszamy go z przefiltrowanym alkoholem i wlewamy do butelek. Syrop, w momencie mieszania, powinien już być zimny.
Butelki wynosimy do chłodnego pomieszczenia i otwieramy najwcześniej po trzech miesiącach.
Nalewka z suszonych owoców bywa nazywana również starokawalerską. Trudno określić skąd się wzięła akurat taka nazwa - jedna z wersji mówi o tym, że tylko stary kawaler ma tyle czasu by ją odpowiednio urządzić. Już ten wstęp mówi o tym, że nalewka z suszonych owoców jest pracochłonna.
Składniki niezbędne do zrobienia nalewki z owoców suszonych:
- 0,5 l rumu
- 0,15 l wódki
- 0,15 l brandy
- 300 g suszonych śliwek
- 300 g suszonych jabłek
- 300 g suszonych gruszek
- 300 g suszonych moreli
- 300 g suszonych fig
- 300 g suszonych brzoskwiń
- 200 g rodzynek
- garść włoskich orzechów
Tak dużej ilości owoców nie jesteśmy w stanie przygotować na jeden raz. Dlatego też w słoju susz ułożymy warstwowo. Wyjątkiem będą tylko rodzynki i orzechy. Pozostałe owoce najpierw trzeba oczywiście umyć i wysuszyć na papierowym ręczniku.
Każdą warstwę posypujemy kilkoma rodzynkami i posiekanymi orzechami a następnie skrapiamy wódką i brandy. Kolejność w jakiej układamy suszone owoce jest obojętna. Całość natomiast zalewamy białym rumem.
Słój, szczelnie zamknięty, odstawiamy w chłodne miejsce na około dwa miesiące. Dopiero po tym czasie płyn zlewamy a owoce magazynujemy. Możemy je użyć jako dodatek do herbaty, albo wykorzystać w cieście. Zakonserwowane alkoholem mogą długo postać. Płyn filtrujemy i przelewamy do butelek.
Zakorkowane butelki wynosimy w chłodne miejsce na całe trzy miesiące.
Przepis na nalewkę lawendową można wykorzystać w stanach silnego stresu i problemów ze snem. Trunek przyniesie nam ukojenie, jeśli w niewielkich dawkach zażywać go będziemy kilka razy dziennie. Poza tym nalewka z lawendy jest lepsza w smaku i zapachu od lekarstw i nie wymaga recepty.
Składniki nalewki z lawendy:
- 20 pędów suszonej lawendy
- 1 l białego wina
- 2 łyżki octu winnego
- 300 g miodu
Przygotowanie nalewki jest łatwe i proste. Najpierw lawendę wkładamy do garnuszka i zalewamy winem i octem. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 min. Po tym czasie dodajemy miód i gotujemy jeszcze przez pięć minut.
Czytaj też: Nalewka z lawendy na spirytusie
Gdy płyn nieco przestygnie filtrujemy go. Po całkowitym wystygnięciu wlewamy go do butelek Ponieważ nalewka ta ma niewiele alkoholu butelki powinny być dobrze zdezynfekowane. Dobrze jest je przepłukać niewielką ilością wódki.
Nalewkę lawendową przygotowaną według tego przepisu zażywamy w małym kieliszku trzy razy dziennie.
Ten przepis na nalewkę z melisy jest bardzo prosty w wykonaniu. Otrzymany trunek może nam dopomóc w chwilach silnego stresu i pozwolić na spokojny sen. Nalewka z melisy jest więc napitkiem o walorach wybitnie leczniczych.
Składniki nalewki z melisy:
- 100 g liści melisy
- 0,5 l spirytusu 70%
- 300 g cukru
- 0,5 l wody
Z cukru i wody robimy syrop. Gorącym zalewamy suszone liście melisy. Możemy je dostać przez cały rok w aptekach i sklepach zielarskich.
Zalaną gorącym syropem melisę odstawiamy na dwa dni. Po tym czasie zalewamy spirytusem. Taki o mocy 70% otrzymamy, jeśli do 360 ml spirytusu kupnego wlejemy 140 ml wody.
Czytaj też: Nalewka na świeżych liściach melisy
Ten nastaw odstawiamy na co najmniej trzy miesiące. Musimy go trzymać w ciemnym miejscu. Przy niewielkiej ilości światła nalewka będzie miała ładniejszy kolor. Potem już nie zostaje nic innego jak przefiltrować i przelać do butelek.
Nalewkę z melisy powoli sączymy z kieliszka w stanach stresu lub na pół godziny przed snem.
Przepisów na nalewkę z czarnych porzeczek jest co najmniej kilka. Ale wszystkie mają wspólną zaletę - nalewka z czarnej porzeczki pomaga w leczeniu przeziębień. Działa rozgrzewająco, obniża gorączkę i działa napotnie. Przy okazji łagodzi kaszel i chrypkę.
|
Fot. Fotolia.com |
Składniki nalewki z czarnej porzeczki:
- 0,5 kg owoców czarnej porzeczki
- 1 l ginu
- 300 g cukru
- 10 g startego imbiru
- starta skórka z cytryny
Czarną porzeczkę dokładnie myjemy i pozbywamy się zielonych części. Wkładamy je do słoja i zasypujemy cukrem. Dodajemy imbir. Z cytryny ścieramy skórkę i zalewamy dżinem.
Zobacz też: Wytrawna nalewka z czarnej porzeczki
Teraz słój odstawiamy na sześć tygodni w ciemne ale chłodne miejsce. Od czasu do czasu słojem można zamieszać. Po półtora miesiąca cały nastaw odfiltrujemy i wlewamy do butelek. Wynosimy je na trzy miesiące w chłodne miejsce.
Czytaj też: Smorodinówka, czyli nalewka z czarnych porzeczek
Porzeczek nie wyrzucamy lecz przygotowujemy z nich dżem porzeczkowy.
Nalewkę w przypadku podejrzenia przeziębienia należy zażywać profilaktycznie po małym kieliszku dziennie.
Krupnik to jedna z najlepszych polskich wódek. Jest idealna na jesień i zimę, bowiem jeden kieliszek krupniku potrafi rozgrzać nawet bardzo zziębnięty organizm. Podany tu przepis na krupnik wymaga czasu i cierpliwości, ale gotowy trunek wynagrodzi nam trud i starania.
|
Fot. Fotolia.com |
Składniki do krupniku:
- 0,5 l miodu
- 0,5 l spirytusu
- 0,25 l wody
- 1,5 cytryny
- kora cynamonu
- 10 goździków
- laska wanilii
- 0,5 gałki muszkatołowej
- 3 ziarna anyżu
- 0,5 pomarańczy
- ziele angielskie
- kardamon
- pieprz
- świeży imbir
Najpierw warto przygotować sobie wszystkie składniki. Z połowy pomarańczy i połowy jednej cytryny cieniutko obieramy skórkę. Kroimy ją na mniejsze kawałki. Z półtorej cytryny wyciskamy sok. Wanilię kroimy, jak zawsze, wzdłuż. Imbir, około 3 cm, obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Gałkę muszkatołową, korę cynamonu (ok. 2-3 cm) i anyż zgniatamy w moździerzu - nie muszą być zmielone w pył.
Czytaj też: Przepis na krupnik po litewsku
Wykonanie nastawu zaczynamy od podgrzania miodu razem z wodą. W zależności od jego gatunku otrzymamy nalewkę mniej lub bardziej aromatyczną. Łagodniejsza wersja powstanie z miodu kwiatowego lub akacjowego, mocniejsza - gdy użyjemy miodu gryczanego.
Z podgrzanego miodu usuwamy pianę i dodajemy przyprawy, skórkę z cytrusów i na koniec sok z cytryny. Całość mieszamy.
Gdy płyn ostygnie wlewamy go do słoja, do którego wcześniej wlaliśmy spirytus. Delikatnie mieszamy, szczelnie zamykamy i odstawiamy na kilka tygodni w ciepłe miejsce. W zależności od czasu i ochoty nastaw powinien stać od 5. do 10. tygodni.
Po tym czasie zawartość słoja filtrujemy. Nie jest to zadanie łatwe, bo zajmuje dużo czasu. W trakcie filtrowania stracimy też dużo trunku, ale tego etapu nie wolno pomijać.
Krupnik wlany do szczelnie zamkniętych butelek nadaje się już do spożycia. Jednak znacznie lepszego smaku dostanie, gdy w chłodnym pomieszczeniu poleży przez kilka miesięcy.
Z przygód dzielnego Gala Asterixa można się dowiedzieć, że ulubioną potrawą Szwedów, którzy wszystko jedli podane w śmietanie, była śmietana w... śmietanie. Idąc tym tropem ulubionym trunkiem nalewkowicza jest nalewka alkoholowa na alkoholu. Ten ideał zdaje się spełniać nalewka porterowa czyli nalewka na piwie.
|
Fot. Fotolia.com |
Składniki nalewki porterowej:
- 2 butelki piwa porter
- 0,5 l spirytusu
- 100 g miodu
- 400 g cukru
- 0,5 laski wanilii
- 10 g rodzynek
- 3 goździki
- kora cynamonu
Przyprawy, czyli wanilię, goździki, około 2 cm kory cynamonu trzeba najpierw dokładnie rozetrzeć w moździerzu. Następnie trzeba je wsypać do słoja, dodać rodzynki i całość zalać spirytusem. Szczelnie zamknięte odstawiamy w ciemne miejsce. W miarę możności słojem należy codziennie potrząsnąć.
Zobacz też: Prosty przepis na nalewkę porterową
Po dwóch tygodniach nastaw dokładnie filtrujemy. W czasie, gdy alkohol cedzi się przez ręcznik papierowy podgrzewamy zawartość jednej butelki piwa porter i rozpuszczamy w nim miód i cukier. Należy przy tym zachować dokładność i starać się to wszystko rozpuścić w lekko tylko podgrzanym piwie - najlepiej gdy jego temperatura nie przekroczy 40 stop. C. W znaczącym stopniu wpłynie to na klarowność całej nalewki.
Po rozpuszczeniu cukru i miodu garnek zdejmujemy z ognia, a jego zawartość zalewamy piwem z drugiej butelki. Do tego piwnego syropu powoli dodajemy przefiltrowany już nastaw cały czas mieszając. Aromat jaki unosić się będzie w czasie tej operacji przypominać będzie zapach piernika.
Tak przygotowaną nalewkę wlewamy do butelek, które dobrze zamknięte jeszcze przez dwa tygodnie powinny poleżeć w chłodnym pomieszczeniu.
Wadą większości nalewek jest to, że muszą one długo leżakować. Podany tu przepis na nalewkę pomarańczową pozwala na degustację trunku już po kilku tygodniach od jego wstawienia. Na dodatek otrzymamy trunek aromatyczny za niewielkie pieniądze.
|
Fot. Wiliam Cho |
Składniki nalewki pomarańczowej:
Pomarańcze musimy najpierw sparzyć. Potem obrać je ze skórki najcieniej jak się da. Do dalszej produkcji wykorzystamy tylko tę skórkę - resztę pomarańczy możemy dowolnie zagospodarować.
Skórkę wkładamy do słoja, który następnie zalewamy wódką. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce. Od czasu do czasu można nim wstrząsnąć.
Po mniej więcej siedmiu dniach płyn zlewamy i filtrujemy przez ręcznik papierowy. Rozlewamy do butelek, które szczelnie zamykamy.
Czytaj też: Pomarańczowa nalewka z pomarańczy
Jak ktoś ma silną potrzebę to tak przygotowaną nalewkę można degustować od razy, Warto jednak szczelnie zamknięte butelki przetrzymać przez miesiąc w chłodnej piwniczce.
Jeśli po miesiącu aromat i smak pomarańczy wyda nam się zbyt intensywny to nalewkę można rozcieńczyć odrobiną wódki i wstawić na kilka dni do lodówki w celu "przegryzienia się".
Nalewkę miętową z cytryną można przygotowywać przez cały rok. Świeża mięta dostępna jest w niektórych sklepach spożywczych w doniczkach. Na dodatek nalewkę miętowo-cytrynową przygotowuje się szybko.
|
Fot. Fotolia.com |
Składniki nalewki miętowo-cytrynowej:
- 3 gałązki świeżej mięty
- sok z cytryny
- 1 l wódki
Świeże gałązki z mięty myjemy, wycieramy papierowym ręcznikiem i wrzucamy do słoja. Zalewamy wódką (dobrze użyć mocniejszej), szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciemne miejsce.
Po dwóch tygodniach do nastawu wlewamy sok wyciśnięty z połowy cytryny. Teraz całość można przefiltrować, najlepiej przez ręcznik papierowy, i wlać do butelek. Butelki oczywiście dokładnie zamykamy. Wynosimy je do chłodnego pomieszczenia na kolejne dwa tygodnie.
Czytaj też: Przepis na nalewkę miętową
Nalewka miętowa z cytryną znakomicie nadaje się do degustacji w czasie upalnych dni. Ale schłodzona, podawana nawet z lodem orzeźwia o każdej porze roku.
Nalewki korzenne w smaku i zapachu bardzo często przypominają nam o pierniku. Nalewki z wyczuwalnym korzennym smakiem można przygotować z wielu owoców. Tu podam przepis na nalewkę korzenną na brandy.
|
Fot. Fotolia.com |
Składniki nalewki korzennej na brandy:
- 1 l brandy
- 0,5 l wody
- 1 kg cukru
- pomarańcz
- ziele angielskie 5 szt
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 3 goździki
Przygotowanie nalewki korzennej zaczniemy od obrania sparzonej pomarańczy. Potrzebna nam bowiem będzie jedynie cienko obrana i pokrojona na drobniejsze części skórka pomarańczowa. Razem z pozostałymi składnikami wrzucamy ją do słoja, zalewamy brandy i odstawiamy na 14 dni w ciepłe miejsce. Gdy nam się przypomni słojem możemy zamieszać - najlepiej raz dziennie.
Kolejny etap to filtrowanie. Cierpliwe i powoli nastaw musimy dokładnie przefitrować. Zajmie nam to sporo czasu, ponieważ mielony kardamon i cynamon będą nam zatykać materiał użyty na bibułę filtracyjną.
Czytaj też: 4 sposoby na filtrowanie nalewek
Gdy alkohol będzie się filtrować my spokojnie możemy przygotować z wody i cukru syrop. Syrop robimy z przegotowanej i chłodnej wody, lekką ją tylko podgrzewając by rozpuścić cukier. Gdyby woda z cukrem przekroczyła temperaturę 40 stop.C to też by ją trzeba filtrować.
Połączone oba płyny możemy wlewać do butelek. Dobrze zakorkowane w chłodnym miejscu powinny jeszcze leżeć przed co najmniej trzy miesiące. Po tym czasie dopiero nalewka będzie idealna do spożycia.
Nalewka kakaowa to intensywnie pachnący, gęsty napój. Można go w niewielkich dawkach stosować na poprawę nastroju. Ale nalewka kawowa nadaje się również jako dodatek do deserów i lodów.
|
Fot. Fotolia.com |
Składniki nalewki kakaowej:
- 100 g kakao
- 0,75 l spirytusu
- 0,5 l wody
- 50 g mielonej kawy
- 5 migdałów
- 0,5 laski wanilii
- 0,75 kg cukru
Najpierw połowę laski wanilii drobno siekamy. Podobnie postępujemy z migdałami. Razem z kakaem i kawą wsypujemy do słoja. Całość zalewamy spirytusem. Zamykamy szczelnie i odstawiamy w ciemne miejsce. Słojem codziennie wstrząsamy.
Po 10 dniach nastaw musimy przefiltrować. Najlepiej zrobić to przez ręcznik papierowy. W czasie, gdy płyn będzie się sączyć przez filtr z cukru i przegotowanej wody przygotowujemy syrop. Teraz alkoholowy, przefiltrowany nastaw mieszamy z syropem i w słoju ponownie odstawiamy na 10 dni.
Po tym czasie cały płyn jeszcze raz filtrujemy. Przelewamy do butelek i wynosimy do chłodnego pomieszczenia.
Tak przygotowana nalewka kakaowa nie wymaga leżakowania i natychmiast nadaje się do degustacji.
Nalewka na zielonej herbaty należy do grupy nalewek o właściwościach zdrowotnych. Trudno się spodziewać, by było inaczej, bo walory zielonej herbaty są dość znane. Nalewkę z zielonej herbaty przygotowuje się szybko.
|
Fot. Fotolia.com |
Składniki nalewki z zielonej herbaty:
- 3 łyżki stołowe liści zielonej herbaty
- 0,7 l wódki
- 100 g cukru
- 125 ml wody
Liście herbaty wrzucamy do słoja i zalewamy je wódką na dobę. Nie wolno ich przetrzymywać w alkoholu dłużej, ponieważ nastaw wtedy będzie zgorzknieje.
Czytaj też: Nalewka herbaciana na spirytusie
Dzień po wstawieniu płyn z naczynia cedzimy przez gazę. Z przegotowanej wody i cukru przygotowujemy syrop, którzy wystudzony łączymy z przefitrowanym nastawem. Oba połączone płyny filtrujemy jeszcze raz ale dokładniej. Można to zrobić przez papierowy ręcznik.
Zobacz też: Nalewka herbaciana na rumie
Teraz nalewkę wlewamy do butelek, które szczelnie korkujemy. Zła wiadomość jest taka, że powinniśmy je schować w chłodnym pomieszczeniu na trzy miesiące. Podajemy schłodzoną.