Nalewka z kwiatów jaśminu, lub mówiąc krócej nalewka jaśminowa, należy do grupy nalewek aromatycznych. Podobnie jak nalewki z kwiatów magnolii, akacji, bzu czarnego, lawendy czy mlecza. Jaśminówce przypisuje się też właściwości lecznicze, ale jej zażycie na pewno poprawia nastrój.
Do przygotowania nalewki jaśminowej potrzebujemy:
- 1 l kwiatów jaśminu
- 0,5 l spirytusu
- 0,5 l wody
- 200 mln wody
- 2 łyżki miodu akacjowego
Zastosowanie jaśminu dla zdrowotności jest bardzo szerokie. Można go używać do zabiegów pielęgnacyjnych. Płyny przygotowane na bazie tej rośliny pomagają zwalczać problemy z wysypkami, przynoszą ulgę po poparzeniu słonecznym. Olejki nawilżają skórę.
Jaśmin bardzo szeroko wykorzystywany jest w armoterapii. Ma działanie uspokajające i działa relaksująco na organizm człowieka. Mówi się o tym, że zapach kwiatów jaśminu pomaga zwalczać depresję. Bardzo popularna jest wykonana z płatków herbata, która wiele osób zachwyca swoim aromatem. Herbata ta pomaga również osobom, które mają problemy z zasypianiem.
I - uwaga - w Azji, skąd jaśmin dno nas przywędrował, uważany jest on za afrodyzjak. Z jednej strony wzmaga produkcję nasienia, z drugiej leczy oziębłość.
Przepis
Zebrane w czerwcu kwiaty jaśminu należy dokładnie umyć i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Wrzucamy je do słoja i zalewamy rozcieńczonym z wodą spirytusem w proporcjach 1:1, tak by kwiaty były zalane mniej więcej na dwa, trzy centymetry. Słój odstawiamy w ciepłe, ale i ciemne miejsce na trzy tygodnie.
Zobacz też: Nalewka na płatkach kwiatów jaśminu
Po zlaniu alkoholu i dokładnym wyciśnięciu kwiatów mieszamy go z syropem sporządzonym z miodu i pozostałej części wody (trochę jej już zużyliśmy do rozcieńczenia spirytusu). Dodajemy sok z cytryny i odstawiamy na kilka dni.
Potem nie pozostaje już nic innego jak przefiltrować nalewkę, wlać do butelek i wynieść je do piwnicy. Co najmniej na trzy miesiące, choć jedną buteleczkę warto w niej przechować półtora roku.