piątek, 10 maja 2019

Krem ze szparagów ze świeżym szczypiorkiem

Przepisów na krem ze szparagów wypróbowałem kilka, ale ten najbardziej przypadł mi do gustu. Jedyna jego wadą jest to, że trzeba nabrudzić całą szafę naczyń. Ale efekt rewelacyjny.

krem ze szparagow ze szczypiorkiem, jak zrobić krem ze szczypiorkiem, jak przyrządzić szparagi
Fot. Fotolia.com

Przed przystąpieniem do pracy należy zgromadzić wszystkie produkty:

litr bulionu
pół kilo szparagów
3/4 kubka śmietany 30%
3 żółtka
2 łyżki masła
cebulę
szczypiorek
sól, cukier

Do kremu najlepiej użyć bulionu warzywnego z odrobiną udka z kurczaka lub cielęciny. Bulion powinien być delikatny, aby nie przyćmić smaku szparagów.

Szparagi obieramy, odcinamy – lub  raczej odłamujemy - zdrewniałe kawałki i kroimy na mniejsze. Czubki odkładamy, wykorzystamy je pod koniec przygotowywania kremu. Trzymamy je w lodówce w naczyniu z  bardzo zimną wodą, najlepiej z dodatkiem lodu. To powoduje, że nie stracą one nic ze swojej świeżości.

               Czytaj też: Szparagi w zalewie miodowo-octowej

Cebulę kroimy w półpiórka i w rondlu szklimy na maśle. Dodajemy pokrojone szparagi i przez kilka minut smażymy często mieszając. Nie musimy się silić na ładne krojenie, bo w ostatecznym rezultacie i tak wszystko zblendujemy. Kawałki powinny być jednak na tyle małe, by udało się je ładnie zeszklić.

Do podsmażonych już szparagów na maśle i cebuli dolewamy chochlę bulionu, przykrywamy i dusimy. Bulion, w osobnym garnku, gotujemy.

W tym czasie, gdy szparagi się duszą a bulion gotuje, do śmietany, w osobnym kubku, dodajemy żółtka i bardzo dokładnie mieszamy. Szczypiorek myjemy, suszymy i siekamy.

Uduszone szparagi wrzucamy do bulionu i jeszcze przez kilka minut gotujemy razem. Odstawiamy na bok i blendujemy. Jeszcze raz stawiamy na ogniu i powoli gotujemy na małym ogniu.

W mniejszym rondlu gotujemy wodę z dodatkiem szczypty soli i cukru. Do gotowanej wrzucamy czubki szparagów i  trzymamy na ogniu przez około 3 minuty. Po ugotowaniu odcedzamy je i trzymamy w osobnym naczyniu.

              Zobacz też: Jak przechowywać szparagi

Krem zdejmujemy z ognia i powoli dolewamy doń śmietanę z żółtkami. Przez cały czas bardzo mocno mieszamy. W momencie połączenia obu mikstur krem powinien wyraźnie gęstnieć. Na koniec dodajemy ugotowane wcześniej czubki szparagów, które powinny zostać w całości.

Nie pozostaje już nic innego jak nalać krem do talerza i posypać świeżym szczypiorkiem. Krem można jeść z grzankami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz