Jakie dania można przygotować z młodej kapusty? Jakie przepisy z młodą kapustą wykorzystać? Warto skorzystać z przepisu na młodą kapustę po chłopsku, który mówi o tym, co zrobić z kapusty w prosty i szybki sposób i otrzymać bardzo smaczne danie.
Fot. Pan Piter |
Do przygotowania młodej kapusty po chłopsku potrzebujemy:
- młodej kapusty
- dwóch cebul
- 300 g wędzonego surowego boczku
- 300 g wędzonej kiełbasy
- 1 l bulionu
- oleju
- soli
- pieprzu
- pietruszki do ozdoby
Zanim przystąpimy do gotowania dania, warto przygotować wszystkie składniki. Na szczęście nie musimy się bardzo starać, wszystko kroimy w grube kawałki - tak na styl chłopski. Boczek kroimy w grubą kostkę. Kiełbasę w półplasterki. Cebule w piórka. Ziemniaki kroimy w kostkę.
Nie trzeba też bawić się z kapustą, którą kroimy na osiem części. Jeśli głąb jest duży to go wykrawamy. W bardzo młodej kapuście go zostawiamy. Ponieważ kapusta kapuście nie równa więc warto zaznaczyć, że podane proporcje dotyczą kapusty o wadze około 1 kg.
Czytaj też: Jak ukisić młodą kapustę
Samo przygotowanie dania jest już proste. W dużym garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę. Gdy zacznie się rumienić dodajmy boczek i kiełbasę. Podsmażamy je na wolnym ogniu aż nabiorą rumieńców.
Kolejna czynność to wlanie do garnka bulionu - najlepiej wrzącego - i wrzucenie kapusty. Nie przestraszmy się, gdy wydawać się będzie, że kapustka nie zmieści się w garnku. Początkowo zajmuje ona dużo miejsca, ale szybko, pod wpływem ciepła, traci ona swoją objętość. Dlatego też nie starajmy się wrzucić całego warzywa na raz. Róbmy to powoli, czekając aż w garnku zrobi się miejsce na nową porcję kapusty. To jest też powód dla którego powinniśmy zacząć wrzucanie kapusty do wrzącego bulionu.
Wypełniony garnek z kapustą gotujemy około 5-7 minut. Gdy cała kapusta już utonie, dodajemy pokrojone wcześniej ziemniaki.
Całość gotujemy do momentu w którym kartofle będą już miękkie. Wykładamy na talerz i posypujemy posiekaną pietruszką. Podawać możemy z chlebem. Młoda kapusta po chłopsku to przykład jednego dania, które może zastąpić cały obiad.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz