Staropolska zupa chrzanowa jest czasochłonna. Jednak efekt końcowy jest rewelacyjny. Takiej zupy nie może zabraknąć na polskich stołach, szczególnie że i biała kiełbasa, podawana do chrzanowej, jest w naszym kraju popularna.
Fot. Fotolia.com |
Do przygotowania zupy chrzanowej potrzebujemy:
• 500 g białej kiełbasy• 200 g wędzonki (boczek, bekon, baleron)
• 100 g różnych pieczonych mięs
• 150 g startego chrzanu
• 2 łyżki wiórków chrzanowych
• 1,5 l wody
• 0,25 l gęstej śmietany
• 2 żółtka
• 4 jajka na twardo
• mała cebula
• 2-3 ząbki czosnku
• liść laurowy
• po 3-5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
• 1 łyżeczka soku z cytryny
Jeśli udało nam się już zebrać wszystkie produkty to białą kiełbasę, wędzonkę, cebulę, ziele angielskie, pieprz, wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem. Na niewielkim ogniu wszystkie te produkty gotujemy około 15-20 min. Następnie wywar przelewamy przez sito pozbywając się przypraw.
Zobacz też: 5 zasad przygotowania dobrego bulionu
W osobnym garnuszku dokładnie mieszamy żółtka ze śmietaną i powoli wlewamy je, cały czas mieszając, do wywaru . Teraz całość znów doprowadzamy do wrzenia, ale dodajemy starty chrzan. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą.
Gdy zupa się gotuje my przelewamy wrzątkiem wiórki chrzanowe i skrapiamy je sokiem z cytryny. Pieczone mięsa kroimy w kostkę. Tak samo jak ugotowaną białą kiełbasę i wędzonkę. Wrzucamy je do zupy razem z wiórkami chrzanowymi.
Ciepła zupę chrzanową podajemy w talerzach razem z ćwiartkami jajek na twardo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz