piątek, 10 maja 2019

Pasta z wędzonej makreli z kiszonym ogórkiem

Pasta z wędzonej makreli jest smaczna, ale trochę pracochłonna. Najwięcej czasu zajmuje pozbawienie makreli ości. Ale nagrodą za trud będzie pyszna potrawa.


pasta z wedzonej makreli, zdjecie winia, jak zrobić pastę  z wędzonej mamkreli


Do przygotowania pasty z makreli potrzeba:


  • wędzonej makreli
  • ogórka kiszonego
  • cebuli
  • 1 łyżki majonezu
  • 1 łyżki musztardy
  • soli
  • pieprzu

Makrelę pozbawiamy skóry i kręgosłupa. Dzielimy ją na mniejsze kawałki uważając, by wyjąć nawet najdrobniejsze ości. Jest to bardzo ważne, bo najmniejsza nawet oś może sprawić nam problem w czasie jedzenia.

Cebule, średniej wielkości, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Ogórek kiszony również obieramy ze skóry i kroimy. Dodajemy musztardę oraz majonez i miksujemy.

Na koniec zmiksowaną masę dodajemy do makreli i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i cukrem. Można też całość zmiksować ale wtedy konsystencja i kolor nie będą apetyczne.

Bez względu który sposób wybierzemy pastę z makreli ozdabiamy posiekanym koperkiem, szczypiorkiem lub nawet kawiorem czy kawałkami wędzonego łososia. Można ją podać na chlebie, na grzance, krakersie, jajku...


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz