Nalewka na kardamonie była onegdaj bardzo popularnym środkiem rozgrzewającym w podróży. Jej jedyną wadą jest to, że bardzo długo musi dojrzewać. Jednak w chłodne zimowe dni jest mile spożywana.
|
Fot.Fotolia.com |
Składniki nalewki na kardamonie:
- 15 g kardamonu
- 3 l wódki 50%
- 3 cytryny
Sama produkcja nalewki kardamonki jest banalnie prosta. Do dużego słoja wlewamy mocną wódkę, dodajemy kardamon i sok wyciśnięty z trzech cytryn. Słój szczelnie zamykamy i dostawiamy w ciepłe miejsce na dwa tygodnie. Dobrze będzie, gdy przynajmniej raz dziennie słojem mocno wstrząśniemy.
Zobacz też: Przepis na nalewkę z gałki muszkatołowej
Kolejny etap to filtrowanie nalewki. Jest to czynność dość prosta, bo składniki nie zawierają wielu drobnych elementów. Wystarczy nastaw przelać przez kilkukrotnie złożoną gazę lub płócienną ściereczkę. Przefiltrowany płyn wlewamy do butelek.
Szczelnie zamknięte butelki przenosimy w chłodne miejsce. Tam powinny one leżeć co najmniej przez trzy kwartały.
Koniak z suszonych śliwek to trunek, który z prawdziwym koniakiem ma niewiele. Poza podobnym smakiem. Biorąc jednak pod uwagę cenę przygotowanej domowym sumptem nalewki zdaje się oczywistym, że taki oto napój w domowym barku być powinien.
Składniki nalewki koniak podlaski na suszonych śliwkach:
- 6 dużych suszonych (nie wędzonych śliwek) bez pestek
- 0,7 l spirytusu
- 0,3 l wody
- 0,2 kg cukru
- 4 goździki
- pól laski wanilii
- 2 łyżki rodzynek
- 4 ziarnka pieprzu
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- liść laurowy
Śliwki kroimy w cienkie paski. Ziele angielskie i pieprz miażdżymy w moździerzu. Liść laurowy kruszymy - wszystko to wrzucamy do słoja. Dodajemy do niego połowę przekrojonej wzdłuż laski wanilii, goździki i rodzynki.
Zobacz też: Nalewka z suszonych śliwek - domowy koniak
Z cukru musimy zrobić karmel, ale nie może on być zbyt ciemny. Oby zachował płynną konsystencję warto przy robieniu karmelu dodać ze dwie łyżki stołowe wody. Karmel wlewamy do słoja. Wlewamy tam też wodę i na końcu spirytus. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy na tydzień. Codziennie słojem mieszamy.
Ostatnia faza to przefiltrowanie nastawu przez gęste sito wypełnione złożoną kilka razy gazą. Przefiltrowaną nalewkę wlewamy do butelek i wynosimy w chłodne miejsce na kwartał.
Nalewka cynamonowa korzenna jest trunkiem niezwykłym, albowiem podawana z dodatkiem wody gorącej stanowi rewelacyjny napój rozgrzewający. Dodatkową zaletą trunku jest to, że przygotowuje się go w ciągu trzech zaledwie tygodni.
|
Fot. Fotolia.com |
Składniki nalewki cynamonowej korzennej:
- 2 laski cynamonu
- 0,25 l brandy
- 0,5 l wódki
- 0,12 l wody
- 100 g cukru
- 5 goździków
- 2 łyżeczki kolendry
Kolendrę konieczni musimy zmielić w moździerzu. Korę cynamonu kruszymy na drobne kawałki. Oba składniki wsypujemy do słoja, dodajemy goździki i zalewamy brandy i wódką. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Po dwóch tygodniach z wody i cukru przygotowujemy syrop. Do przegotowanej ciepłej wody wsypujemy cukier i mieszamy aż się rozpuści. Nie gotujemy a wręcz staramy się, by cukier rozpuścił się w możliwie ciepłej wodzie (w temperaturze takiej jak do kąpania niemowlaka).
Zobacz też: Nalewka cynamonowa
Gdy syrop stygnie, my przelewamy nastaw przez sito wyłożone gazą. Płyn wlewamy do słoja i mieszamy z wystudzonym już syropem. Ponownie szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Po tygodniu niemal gotową już nalewkę filtrujemy i wlewamy do butelek. Na rozgrzewkę warto sobie zrobić drinka, dodając do alkoholu kilka kropel wody gorącej.
Nalewkę herbacianą z rumem możemy wykonywać przez cały rok. Do degustacji gotowa jest ona po trzech miesiącach, Jej przygotowanie jest banalnie proste. Przygotować ją może każdy.
|
Fot. Fotolia.com |
Składniki nalewki herbacianej:
- 50 g liści herbaty
- 0,25 l wódki
- 0,25 l jasnego rumu
- 0,5 l wody
- 0,12 l soku malinowego
- 0,2 kg cukru
- sok z cytryny
Liście czarnej herbaty zalewamy wrzątkiem i przykrywamy na 10 min. Gdy herbata się zaparzy cedzimy ją przez sito i wlewamy do większego garnka. Tam dodajemy do herbaty wyciśniętą cytrynę, sok malinowy i cukier.
Na marginesie trzeba zauważyć, że sok z malin powinien być z malin, a nie "o smaku malinowym". Dlatego albo musimy dokładnie sprawdzić co jest napisane na etykiecie gdy sok kupujemy, albo samemu zrobić sok z malin. Pamiętajmy, że od jakości składników zależy jakość nalewki.
Jako ostatnie składniki dolewamy wódkę i rum. Mieszamy.
Zobacz też: Przepisy na nalewki herbaciane
Na końcu warto przelać otrzymany płyn przez filtr. Klarowną nalewkę przelewamy do butelek. Szczelnie zamknięte butelki wynosimy do chłodnego pomieszczenia, w którym muszą poleżeć jeszcze przez kwartał.
Nalewkę z arcydzięgla najlepiej przygotowywać w maju ze świeżych korzeni i łodyg. Można też dzięgielówkę przygotowywać na suszonym korzeniu, ale wtedy nie ma tak ślicznego koloru.
|
Fot.Fotolia.com |
Do przygotowania dzięgielówki potrzebne będzie:
- 50 g świeżego korzenia arcydzięgla
- 3 l wódki
- łyżeczka skórki pomarańczowej
- 5 ziaren kardamonu
Świeżo wykopany korzeń arcydzięgla myjemy, skrobiemy i kroimy w małe kawałki. Wrzucamy je do słoja, do którego dodajmy jeszcze łyżeczkę otartej skórki pomarańczowej oraz kardamon. Całość zalewamy wódką, która powinna mieć około 45%.
Zobacz też: Dzięgielówka - nalewka z korzenia arcydzięgla
Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na dziesięć dni. Słojem warto codziennie mieszać, tak by lepiej przegryzły się poszczególne składniki.
Ostatni etap to przefiltrowanie dzięgielówki. Klarowną nalewkę zlewamy do butelek w których powinny leżakować jeszcze z pół roku. Dzięgielówka ze świeżego korzenia powinna mieć oliwkowo-zielony kolor.
Oryginalny Irish Cream przygotowywany jest ze ściśle określonych produktów, podlegających reżimowi technologicznemu. Domowy likier otrzymany z nieco innych surowców wcale nie będzie gorszym trunkiem. A na pewno będzie tańszy.
|
Fot. Fotolia.com |
Składniki Irish Cream:
- 440 ml irlandzkiej whiskey
- 330 ml skondensowanego mleka
- 1 łyżka syropu czekoladowego
- 1 łyżeczka mielonej wanilii
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1/2 łyżeczki esencji cytrynowej
Zrobienie Irish Creamu jest bardzo proste. W wysokim naczynku wszystkie składniki należy dokładnie miksować. Celem jest uzyskanie płynu o jednolitej konsystencji.
Zobacz też: Jak przygotować likier Kahlua
Potem już tylko wlewamy Irish Cream do butelek. Niestety, nie warto od razu likieru degustować. Warto go odstawić na dwa tygodnie w chłodne miejsce, by wszystkie składniki się przegryzły i trunek nabrał odpowiedniego smaku.
Na marginesie warto dodać, że składniki, ż których będziemy robić Irish Cream powinny być możliwie najwyższej jakości. I nie warto oszczędzać na whiskey.
Gałka muszkatołowa to przyprawa doskonale znana każdemu kucharzowi. Nie tylko doprawią się nią mięsa i ciasta, ale także napoje. Dlatego też jest wspaniałym produktem na nalewkę - zwłaszcza w okresie, gdy cierpimy na brak świeżych owoców.
|
Fot. Fotolia.com |
Składniki nalewki muszkatołowej:
- 3 gałki muszkatołowe
- 0,75 l spirytusu
- 0,25 wódki
- 0,1 l koniaku
- 0,25 l wody
- 250 g cukru
- 20 g rodzynek
Przygotowanie nalewki zaczynamy od zrobienia syropu z wody i cukru. Gdy syrop stygnie, my trzemy gałkę muszkatołową. Nie warto do nalewki korzystać z kupnej startej gałki, gdyż jest ona mniej aromatyczna.
Startą gałkę muszkatołową wsypujemy do słoika i zalewamy ją chłodnym już syropem. Następnie zalewamy wódką i spirytusem (w takiej właśnie kolejności) i mieszamy. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłym, ale i ciemnym miejscu. Od czasu do czasu słojem mieszamy.
Zobacz też: Nalewka anyżowa
Po pół roku nastaw filtrujemy. Gdy płyn się sączy przez bibułkę my wlewamy do miseczki koniak i wrzucamy do niego rodzynki. Tak nasączone koniakiem rodzynki wrzucamy do butelek. Możemy do nich również dolać koniak w którym się owe rodzynki moczymy. Ale lepiej go wypić....
Klarowny płyn wlewamy do butelek, które szczelnie zamykamy. W chłodnym pomieszczeniu trzymamy je jeszcze przez trzy miesiące.
Nalewka na chlebie razowym uchodzi za klasyczny przykład przepisów ze starej, polskiej kuchni. Jej produkcja wymaga nieco zachodu, odpowiedniej pory roku i cierpliwości. Efekt jednak wart jest zachodu.
|
Fot. Fotolia.com |
Składniki staropolskiej nalewki na chlebie razowym:
- 5 kromek żytniego chleba razowego
- 1 l wódki
- 0,25 l ciemnego piwa
- 0,15 ml płynnego miodu
- 50 g rodzynek
- 50 g pączków brzozy
- 10 goździków
- korę cynamonu
Najwięcej zachodu będziemy mieli z zebraniem pączków brzozy. Nalewkę można więc przygotować wczesną wiosną. Albo... zimą. Wtedy ze spaceru możemy przynieść kilka gałązek brzozy, które wsadzone do wody w ciepłym pomieszczeniu powinny zacząć pączkować.
Zobacz też: Nalewka na piwie porter
Jak będziemy już mieli pączki brzozy to możemy przystąpić do przygotowywania nalewki. Kilka kromek żytniego chleba razowego suszymy w piekarniku. Suche kruszymy i wrzucamy do słoja. Dodajemy owe ciężko zdobyte pączki brzozy, rodzynki, goździki i około 2 cm kawałek kory cynamonu. Wszystko to zalewamy mocną, najlepiej 45 proc. wódką i szczelnie zamknięte odstawiamy na dwa tygodnie w ciepłe miejsce.
Po tym czasie nastaw musimy przefiltrować. W czasie, gdy płyn będzie się przesączać przez bibułkę my przygotujemy syrop z piwa i miodu. Szklankę piwa wlewamy do garnuszka i zagotowujemy. Gdy piwo nieco przestygnie dodajemy do niego miód i mieszamy do jego rozpuszczenia. Syrop schładzamy do temperatury pokojowej.
Czytaj też: Jakie nalewki robimy w kwietniu
Gdy syrop wystygnie a nastaw będzie już klarowny oba płyny łączymy. Zmieszane rozlewamy do butelek, które szczelnie zamknięte umieszczamy w chłodnym pomieszczeniu.
Nalewki na chlebie razowym nie warto kosztować przed upływem kwartału.