Nalewkę herbacianą z rumem możemy wykonywać przez cały rok. Do degustacji gotowa jest ona po trzech miesiącach, Jej przygotowanie jest banalnie proste. Przygotować ją może każdy.
Fot. Fotolia.com |
Składniki nalewki herbacianej:
- 50 g liści herbaty
- 0,25 l wódki
- 0,25 l jasnego rumu
- 0,5 l wody
- 0,12 l soku malinowego
- 0,2 kg cukru
- sok z cytryny
Na marginesie trzeba zauważyć, że sok z malin powinien być z malin, a nie "o smaku malinowym". Dlatego albo musimy dokładnie sprawdzić co jest napisane na etykiecie gdy sok kupujemy, albo samemu zrobić sok z malin. Pamiętajmy, że od jakości składników zależy jakość nalewki.
Jako ostatnie składniki dolewamy wódkę i rum. Mieszamy.
Zobacz też: Przepisy na nalewki herbaciane
Na końcu warto przelać otrzymany płyn przez filtr. Klarowną nalewkę przelewamy do butelek. Szczelnie zamknięte butelki wynosimy do chłodnego pomieszczenia, w którym muszą poleżeć jeszcze przez kwartał.