Śliwki mirabelki są łatwo dostępne i tanie, ale w kuchni często pogardzane. Tymczasem z mirabelek można robić wspaniałe nalewki. Wystarczy tylko kilka składników i nieco czasu by cieszyć się pysznym trunkiem.
Składniki nalewki z mirabelek:
- 1,5 kg śliwek mirabelek
- 1 l wódki 45%
- 1 l wody
- 400 g cukru
Do nalewki musimy wybrać mirabelki dojrzałe i zdrowe. Wsypujemy je do słoja, zalewamy wódka i odstawiamy na sześć tygodni w ciepłe miejsce.
Po tym czasie płyn zlewamy i trzymamy w dobrze zamkniętym naczyniu. Mirabelki zostawiamy w słoju i zalewamy je syropem zrobionym z wody i cukru. Moczymy je tak przez tydzień często mieszając słojem. Zadaniem cukru jest wyciągnięcie ze śliwek resztki alkoholu, które w nich zostały po pierwszym etapie przygotowywania nalewki.
Czytaj też: Nalewka mirabelkowa na rumie
Po ponownym zlaniu płynu znad mirabelek łączymy go z tym poprzednio uzyskanym. Starannie nalewkę teraz filtrujemy i przelewamy do butelek.
W zamkniętych flaszkach nalewka z mirabelek powinna jeszcze dojrzewać przez pół roku w chłodnym pomieszczeniu.