Listkówka wiśniowa to nalewka na liściach wiśni. Przepis na listkówkę jest bardzo prosty, ale jednocześnie wymaga momentami aptekarskiej dokładności. Nalewkę najlepiej nastawiać w kwietniu lub maju, gdy na drzewach pojawią się młode i ładne liście wiśni.
Składniki listkówki wiśniowej:
- 40 liści wiśniowych
- 2 l wódki
- 2 łyżki cukru
- 2 krople esencji migdałowej
- szczypta kwasku cytrynowego
Zebrane z drzewa wiśni najładniejsze liście należy umyć, wyłożyć i wyłożyć na dno słoja. Słój zalewamy wódką i zostawiamy w ciepłym, ale ciemnym miejscu. Mniej więcej po pięciu dniach nastaw nabierze zielonej barwy. Wtedy macerację należy przerwać.
Zobacz też: Nalewka wiśniowa bez cukru
Nastaw filtrujemy przez ręcznik papierowy lub flanelkę. Dodajemy dosłownie dwie krople esencji migdałowej odmierzone starannie kroplomierzem. Mała szczypta kwasku cytrynowego uwypukli i podkreśli kolor.
Nalewka listkówka wiśniowa powinna być przechowywana w ciemnych butelkach. Degustować ją możemy już w tydzień po zamknięciu butelek.