wtorek, 17 marca 2015

Listkówka wiśniowa

Listkówka wiśniowa to nalewka na liściach wiśni. Przepis na listkówkę jest bardzo prosty, ale jednocześnie wymaga momentami aptekarskiej dokładności. Nalewkę najlepiej nastawiać w kwietniu lub maju, gdy na drzewach pojawią się młode i ładne liście wiśni.



listkówka wiśniowa, nalewka listówka, wiśnie z wódką,


Składniki listkówki wiśniowej:


  • 40 liści wiśniowych
  • 2 l wódki 
  • 2 łyżki cukru
  • 2 krople esencji migdałowej
  • szczypta kwasku cytrynowego

Zebrane z drzewa wiśni najładniejsze liście należy umyć, wyłożyć i wyłożyć na dno słoja. Słój zalewamy wódką i zostawiamy w ciepłym, ale ciemnym miejscu. Mniej więcej po pięciu dniach nastaw nabierze zielonej barwy. Wtedy macerację należy przerwać.

               Zobacz też: Nalewka wiśniowa bez cukru

Nastaw filtrujemy przez ręcznik papierowy lub flanelkę. Dodajemy dosłownie dwie krople esencji migdałowej odmierzone starannie kroplomierzem. Mała szczypta kwasku cytrynowego uwypukli i podkreśli kolor. 

Nalewka listkówka wiśniowa powinna być przechowywana w ciemnych butelkach. Degustować ją możemy już w tydzień po zamknięciu butelek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz