Nalewka migdałowa z obranych migdałów jest przykładem na to, że nalewki można robić niemal na wszystkim. I również przykładem na to, że nalewka im dłużej leżakuje tym lepiej smakuje.
Składniki nalewki migdałowej:
- 1 kg migdałów
- 1 l spirytusu 70%
- 0,25 l wody
- 1 kg cukru
- 1 cytryna
- 5 g cynamonu
- 1 goździk
Najpierw musimy sparzyć migdały i obrać je z brązowej skórki. Potem powinniśmy je posiekać. Wrzucamy je do słoja i zalewamy spirytusem o mocy 70%. Jak uzyskać taką moc? Ponieważ nie jesteśmy aptekarzami i pomiary z dokładnością miejsca po przecinku nie są tu niezbędne, wystarczy gdy do 3/4 l spirytusu o mocy 96% dolejemy szklankę wody.
Słój trzeba teraz szczelnie zamknąć i odstawić na miesiąc od czasu do czasu mieszając. Migdały nam się już nie przydadzą, a do płynu dodajemy goździk, cynamon i skórkę otartą z jednej cytryny. Słój ponownie zamykamy i odstawiamy na tydzień.
Czytaj też: Jak filtrować nalewki
Po tygodniu z wody i cukru przygotowujemy syrop. Mieszamy z nim alkohol i starannie filtrujemy. Klarowną nalewkę wlewamy do butelek.
Butelki wynosimy w chłodne miejsce i próbujemy dopiero po pół roku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz