wtorek, 3 marca 2015

Nalewka na zielonych orzechach włoskich z cytryną

Nalewkę z zielonych orzechów włoskich najlepiej przygotowywać pod koniec czerwca lub przed 20 lipca. Orzechy muszą być jeszcze miękkie. Tak by można je było pokroić nożem. 



nalewka na zielonych orzechach włoskich ze spirytusem, nalewka orzechowa, nalewka z zielonych orzechów włoskich, orzechy spirytus,


Składniki nalewki na zielonych orzechach włoskich:


  • 25 zielonych orzechów włoskich
  • 2 l spirytusu
  • 2 g goździków
  • 2 g gałki muszkatołowej
  • 1 kg cukru
  • 1 l wody

Najpierw musimy zalać orzechy wrzątkiem. Po godzinie ciepła wodę wylewamy i orzechy zalewamy zimną. Tym razem zostawiamy je zamoczone na trzy godziny. W międzyczasie z umytej cytryny cienko obieramy skórkę bacząc uważnie, by nie było białego miąższu.

               Czytaj też: Nalewka z orzechów włoskich

Gdy orzechy zaznają już wodnej kąpieli kroimy je na drobne kawałki i wrzucamy do słoja. Razem z nimi dodajemy skórkę cytrynową, goździki oraz gałkę muszkatołową. Odstawiamy w ciepłe miejsce i jak się nam przypomni możemy zamieszać słojem.

Po trzech  tygodniach z wody i  cukru przygotowujemy syrop. Podczas, gdy on stygnie zlewamy płyn z orzechów i filtrujemy go. Klarowną orzechówkę łączymy z zimnym syropem. Jeśli jest taka konieczność, to całość filtrujemy ponownie. 

Na koniec przelewamy nalewkę orzechową do butelek, które szczelnie zamknięte przechowujemy w chłodnym miejscu. Nalewka z zielonych orzechów włoskich nadaje się do picia najwcześniej po pół roku, ale im dłużej leżakuje tym lepiej smakuje.