Nalewkę z zielonych orzechów włoskich najlepiej przygotowywać pod koniec czerwca lub przed 20 lipca. Orzechy muszą być jeszcze miękkie. Tak by można je było pokroić nożem.
Składniki nalewki na zielonych orzechach włoskich:
- 25 zielonych orzechów włoskich
- 2 l spirytusu
- 2 g goździków
- 2 g gałki muszkatołowej
- 1 kg cukru
- 1 l wody
Najpierw musimy zalać orzechy wrzątkiem. Po godzinie ciepła wodę wylewamy i orzechy zalewamy zimną. Tym razem zostawiamy je zamoczone na trzy godziny. W międzyczasie z umytej cytryny cienko obieramy skórkę bacząc uważnie, by nie było białego miąższu.
Czytaj też: Nalewka z orzechów włoskich
Gdy orzechy zaznają już wodnej kąpieli kroimy je na drobne kawałki i wrzucamy do słoja. Razem z nimi dodajemy skórkę cytrynową, goździki oraz gałkę muszkatołową. Odstawiamy w ciepłe miejsce i jak się nam przypomni możemy zamieszać słojem.
Po trzech tygodniach z wody i cukru przygotowujemy syrop. Podczas, gdy on stygnie zlewamy płyn z orzechów i filtrujemy go. Klarowną orzechówkę łączymy z zimnym syropem. Jeśli jest taka konieczność, to całość filtrujemy ponownie.
Na koniec przelewamy nalewkę orzechową do butelek, które szczelnie zamknięte przechowujemy w chłodnym miejscu. Nalewka z zielonych orzechów włoskich nadaje się do picia najwcześniej po pół roku, ale im dłużej leżakuje tym lepiej smakuje.