piątek, 16 października 2015

Nalewka głogowo-miodowa

Głóg korzystnie wpływa na organizm. Poprawią pracę serca, obniża ciśnienie, wzmacnia, uodpornia, uspokaja. Dlatego owoc warto wykorzystać na nalewkę, bo nalewka z głogu, a do tego z miodem, ma bardzo zbliżone właściwości. A nie wolno zaprzepaścić okazji do zrobienia i zażycia lekarstwa.



głóg ze spirytusem, nalewka z głogu z miodem, przepis na nalewkę głogową z miodem. nalewka głogowa,
Fot. Fotolia.com

Składniki nalewki głogowo-miodowej: 

  • 2 kg owoców głogu
  • 1 l spirytusu
  • 0,5 l wody
  • 0,5 l miodu akacjowego
  • 1 cytryna

Dojrzały i przemrożony głóg należy pozbawić szypułek i umyć. Wsypujemy go do słoja i tam zalewamy miodem, letnią wodą i na końcu spirytusem. Słój szczelnie zakręcamy i odstawiamy w ciepłym miejscu od czasu do czasu mieszając nim. 

Po tygodniu dobrze umytą cytrynę obieramy ze skórki. Odkładamy ją by podeschła, a resztę cytryny kroimy w plastry. W miarę możliwości wyjmujemy pestki, a cytrynę wrzucamy do słoja. To samo robimy ze skórką gdy ona już nieco podeschnie.

                  Zobacz też: Przepis na nalewkę z głogu

Czekamy kolejne trzy tygodnie i płyn zlewamy przez gęste sito wyłożone gażą. Degustujemy nalewkę i jeśli będzie zbyt słodka to możemy dodać jeszcze do dwóch gram kwasku cytrynowego. Płyn filtrujemy i wlewamy do butelek.

Szczelnie zamknięte butelki zostawiamy w chłodnym pomieszczeniu na co najmniej trzy miesiące.