Głóg korzystnie wpływa na organizm. Poprawią pracę serca, obniża ciśnienie, wzmacnia, uodpornia, uspokaja. Dlatego owoc warto wykorzystać na nalewkę, bo nalewka z głogu, a do tego z miodem, ma bardzo zbliżone właściwości. A nie wolno zaprzepaścić okazji do zrobienia i zażycia lekarstwa.
Fot. Fotolia.com |
Składniki nalewki głogowo-miodowej:
- 2 kg owoców głogu
- 1 l spirytusu
- 0,5 l wody
- 0,5 l miodu akacjowego
- 1 cytryna
Dojrzały i przemrożony głóg należy pozbawić szypułek i umyć. Wsypujemy go do słoja i tam zalewamy miodem, letnią wodą i na końcu spirytusem. Słój szczelnie zakręcamy i odstawiamy w ciepłym miejscu od czasu do czasu mieszając nim.
Po tygodniu dobrze umytą cytrynę obieramy ze skórki. Odkładamy ją by podeschła, a resztę cytryny kroimy w plastry. W miarę możliwości wyjmujemy pestki, a cytrynę wrzucamy do słoja. To samo robimy ze skórką gdy ona już nieco podeschnie.
Zobacz też: Przepis na nalewkę z głogu
Czekamy kolejne trzy tygodnie i płyn zlewamy przez gęste sito wyłożone gażą. Degustujemy nalewkę i jeśli będzie zbyt słodka to możemy dodać jeszcze do dwóch gram kwasku cytrynowego. Płyn filtrujemy i wlewamy do butelek.
Szczelnie zamknięte butelki zostawiamy w chłodnym pomieszczeniu na co najmniej trzy miesiące.