Nalewki z czereśni nie jest popularną nalewką, ale warto z nią poeksperymentować dodając do niej rumu. Trzeba tylko poszukać bardzo dojrzałych czereśni. I uzbroić się w cierpliwość, bo ten przepis na nalewkę czereśniową wymaga długiego leżakowania gotowego już trunku.
Składniki nalewki z czereśni z rumem:
- 2 kg dojrzałych czereśni
- 1 l rumu
- 0,3 kg cukru
- laska wanilii
- 10-12 goździków
Wykonanie tego przepisu jest proste. Najwięcej problemu będziemy mieć z drylowaniem czereśni. Pozbawione pestek wrzucamy do słoja. Dodajemy przekrojoną wzdłuż i pozbawioną pestek laskę wanilii i goździki. Wszystko to zasypujemy cukrem i zostawiamy na noc. Następnego dnia całość zalewamy dobrym rumem.
Zobacz też: Przepis na nalewkę z czereśni z wódką
W tym wypadku na rumie nie ma co oszczędzać. Pamiętajmy jedna z podstawowych zasad producenta nalewek - ze słabych składników nie uzyskamy dobrego trunku.
Słój, szczelnie zamknięty, stawiamy w chłodnym i ciemnym miejscu. I zapominamy o nim aż na cztery miesiące. Naczynie warto czasem odkurzyć i zamieszać, by mieć pewność, że cały cukier się rozpuści.
Gdy minie czas macerowania płyn dokładnie zlewamy. Owoców nie wyrzucamy, można je dodać do herbaty, ciasta, lodów, zrobić z nich dżem itp. Płyn natomiast dokładnie filtrujemy. Wlewamy do butelek.
Zamknięte szczelnie butelki znów muszą trafić do chłodnego i ciemnego pomieszczenia. Tym razem tylko na trzy miesiące.