poniedziałek, 20 stycznia 2020

Pączki z ziemniaków

Kto lubi pączki, ale boi się kalorii ten może spróbować zrobić je inny sposób. Nie wiem, kto wymyślił kartoflane pączki, ale dają się jeść z apetytem. 


Fot. DUOTONE_

Składniki potrzebne do zrobienia pączków z ziemniaków:


  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 4 jajka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 4 łyżki mąki
  • sól, pieprz 
  • sklarowane masło lub olej do smażenia

Kartofle gotujemy i przecieramy przez sito. Cebulę parzymy, ścieramy na tarce lub drobno siekamy i dusimy na maśle. 

Zobacz też: Jak zrobić kopytka ziemniaczane

Do ziemniaków dodajemy żółtka, mąkę, sól, pieprz, śmietanę i cebulę. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy ziemniaczanej. Lekko mieszamy, po czym formujemy łyżką okrągłe pączki i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Podajemy z kwaśną śmietaną.

Okazuje się więc, że pączki mogą być podawane z cebulą.... Są one pyszne zaraz po zrobieniu. Świeżość zachowują również dnia następnego, więc nie trzeba się spieszyć z ich jedzeniem. 

Choć wiem, że to trudno.