Ananasy są coraz bardziej popularne w kuchni. Chętnie sięgają po nie również miłośnicy nalewek. Pojawia się też więcej przepisów na nalewki ananasowe. Również nowością jest ten przepis z wykorzystaniem rumu.
Fot. Fotolia.com |
Składniki nalewki ananasowej na rumie:
- 1 ananas
- 1 l białego rumu
- 0,4 kg miodu
- 2 laski wanilii
- 5 goździków
- 2 cm kory cynamonowej
- szczypta gałki muszkatołowej
Ananasa musimy najpierw umyć, a potem obrać i pokroić w mniejsze kawałki. Kawałki ananasa warto nakłuć i wrzucić do gąsiorka. Całość zalewamy miodem.
Dodajemy resztę składników. Laski wanilii musimy przekroić wzdłuż, warto wybrać z niej pestki. Gałkę muszkatołową najlepiej zmielić na świeżo. Wystarczy spora szczypta. Korę z cynamonu warto skruszyć na małe kawałki.
Zobacz też: Nalewka z ananasa
Na samym końcu do słoja wlewamy biały rum. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy w słoneczne miejsce. Od czasu do czasu warto nim zamieszać, by mieć pewność, że miód się rozpuści całkowicie.
Czytaj też: Nalewka cytrynowo-ananasowa
Po trzech tygodniach nalewkę należy przefiltrować. Nasączone alkoholem kawałki ananasa odkładamy, by wykorzystać je do deserów (np. dodatek do lodów). Przefiltrowaną ananasówkę wlewamy do butelek. Praktycznie od tego momentu nadaje się ona degustacji.