Nalewka z kwiatów koniczyny może przynieść o wiele więcej szczęścia niż odnalezienie koniczyny czterolistnej. Nalewka koniczynowa, jak na nalewkę kwiatową przystało, ma również właściwości lecznicze. A przygotowywać można ją już w kwietniu.
Składniki nalewki koniczynowej:
- 500 g świeżych kwiatów koniczyny
- 500 ml spirytusu
- 750 ml wody
- 250 g miodu lipowego
Umyte i wysuszone kwiaty koniczyny wsypujemy do dużego słoja. Zalewamy je najpierw pół litrem wody a następnie taką samą ilością spirytusu o mocy 96%. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce.
Po miesiącu przygotowujemy syrop z ćwierci litra wody i ćwierci kilograma miodu lipowego. Robimy go z przegotowanej i potem lekko podgrzanej wody w której rozpuszczamy miód. Gdy syrop stygnie my przelewamy nastaw przez sitko wyłożone gazą.
Czytaj też: Nalewka z kwiatów głogu
Teraz ponownie wlewamy płyn do słoja, dodajemy do niego syrop i szczelnie zamknięty odstawiamy w ciemne, ale chłodne miejsce.
Po czterech miesiącach tak przygotowaną nalewkę koniczynową wlewamy do butelek. Można ją już spożywać. A szczególnie przyda się ona osobom cierpiącym na artretyzm.