Żubrówka z sokiem jabłkowym.... Kto z nas nie kosztował takiego drinka. Tymczasem żubrówkę można łatwo przyrządzić samemu. Otrzymamy trunek o którym powiemy, że na pewno powstał w sposób naturalny.
Fot. Fotolia.com |
Składniki żubrówki
- 20 źdźbeł trawy żubrówki
- 1 l wódki
- 20 g cukru
18 łodyg trawy żubrówki kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do słoja. Słój zalewamy wódką i dosypujemy cukier. Szczelnie zamknięty wystawiamy w ciepłym i słonecznym miejscu, tak by cały płyn mógł nabrać odpowiedniego aromatu. W tym celu też do wódki dodaliśmy cukier, gdyż pomaga on wydobyć z roślin dodatkowy aromat.
Czytaj też: Jak filtrować nalewki
Po półtora miesiąca płyn zlewamy i filtrujemy dokładnie. Następnie trunek przelewamy do butelek w każdej z nich zostawiając jedno źdźbło trawy. Butelki przechowujemy w chłodnym miejscu, a żubrówka najlepiej smakuje schłodzona.