Nalewka z daktyli należy do tej grupy nalewek, które możemy przygotować przez cały rok. Do daktylowej używamy bowiem owoców suszonych, gdyż świeże daktyle kupić jest trudno.
Fot. rawpixel z Pixabay |
Tak więc zgromadzić musimy:
- 200 g daktyli
- 0,5 laski wanilii
- 2-3 goździki
- 0,7 brandy
Świeże daktyle, jako się rzekło, nie są łatwe do zdobycia. Ale jest to możliwe. Komu się uda ten może pokusić się o przygotowanie nalewki ze świeżych daktyli. Ma ona całkiem inny smak i aromat, więc próbować zawsze warto.
Wykonanie
Samo przygotowanie nalewki z suszonych daktyli jest bardzo proste. Daktyle kroimy w nieregularne paski, usuwając pestki. Pocięte owoce wrzucamy do słoja. Laskę wanilii kroimy na pół (drugą część wykorzystamy do innej nalewki), dodajemy też do słoja goździki. To wszystko zalewamy brandy i odstawiamy na cztery tygodnie w ciepłe miejsce.Zobacz też: 5 sposobów na filtrowanie nalewki
Po czterech tygodniach nalew filtrujemy. Rozlewamy do butelek i ponownie odstawiamy na miesiąc. Dopiero wtedy możemy się nią delektować.
Nie zapominajmy, że daktyle są źródłem witamin oraz fosforu, żelaza, potasu i magnezu.