Nalewki można robić z wielu kwiatów. Niesamowity efekt daje jednak nalewka zrobiona wczesną wiosną z kwiatów róży pachnącej, goździków ogrodowych oraz fiołków.
Fot. Fotolia com |
Do przygotowania nalewki kwiatowej potrzeba:
- 250 g płatków róży
- 250 goździków ogrodowych
- 250 g płatków fiołków
- 0,75 l winiaku
- 0,12 l spirytusu
- 0,12 l wody
- 1 szklanka miodu
- 3 goździki
- kora cynamonu (ok. 2 cm)
Nalewki można robić z wielu rodzajów kwiatów. Na tym blogu najdziecie przepisy na wiele z nich - na przykład z lipy, akacji, mniszka lekarskiego i wielu innych.
Najtrudniejszą sprawą będzie zdobycie odpowiedniej ilości płatków kwiatów - zwłaszcza fiołków. Najlepiej zbierać je wczesną wiosną, w kwietniu. Możemy je potem przechowywać zalane niewielką ilością winiaku (byle nie spirytusem). Winiak wykorzystamy później przy robieniu tej nalewki. Tak zabezpieczone fiołki spokojnie doczekają na resztę płatków, które w przyrodzie pojawiają się później.
Goździki w naszych ogrodach kwitną od czerwca do sierpnia. Mamy więc nieco więcej czasu by je zebrać.
Znacznie trudniej określić kiedy kwitną róże, bo to zależy od ich gatunku. Niektóre kwitną ciągle, inne zakwitają dwa, trzy razy w roku, jeszcze inne nieustannie powtarzają kwitnienie. W każdym razie możemy być pewni, że od czerwca gdzieś do pierwszych przymrozków na pewno w ogrodzie jakaś róża kwitnie.
Jak już uzbieramy wszystkie płatki ze wszystkich rodzajów kwiatów, to pamiętajmy, by z płatków goździków i róży usunąć białe elementy. Gdy to zrobimy wszystkie płatki wrzucamy do słoja. Dodajemy pokruszoną korę cynamonu i goździki. Zalewamy winiakiem i spirytusem (koniecznie taka właśnie kolejność). Szczelnie zamknięty słój wystawiamy na słonecznym miejscu.
Zobacz też: Przepis na nalewkę z kwiatów fiołków
Po czterech tygodniach przelewamy nastaw przez gazę. Płyn filtrujemy. Gdy on sobie spokojnie kapie z bibułki filtracyjnej my przygotowujemy syrop miodowy. W tym celu przegotowaną wcześniej i wystudzoną wodę wlewamy do garna i lekko ją podgrzewając rozpuszczamy w niej miód. Temperatura syropu nie powinna przekroczyć 40 stop. C, ale to wystarczy by miód się rozpuścił. W wyższych temperaturach miód traci wszystkie swoje właściwości, więc jego użycie nie miałoby sensu.
Teraz przefiltrowaną nalewkę mieszamy razem z miodowym syropem i na dwa, trzy dni wszystko to ponownie zostawiamy w słoju. Po tym czasie nalewkę ponownie filtrujemy i wlewamy do butelek.
Czytaj też: Przepis na nalewkę z kwiatów akacji
Niestety, na degustację będziemy musieli nieco poczekać, bo nalewka z trzech rodzajów płatków kwiatowych powinna jeszcze leżakować w chłodnym miejscu co najmniej przez pół roku.