Śledzie

czwartek, 16 maja 2019

Nalewka kwiatowa z 3 kwiatów

Nalewki można robić z wielu kwiatów. Niesamowity efekt daje jednak nalewka zrobiona wczesną wiosną z kwiatów róży pachnącej, goździków ogrodowych oraz fiołków.

nalewka na płatkach kwiatów, nalewka kwiatowa, nalewka z kwiatow
Fot. Fotolia com 



Do przygotowania nalewki kwiatowej potrzeba:


  • 250 g płatków róży
  • 250 goździków ogrodowych
  • 250 g płatków fiołków
  • 0,75 l winiaku
  • 0,12 l spirytusu
  • 0,12 l wody
  • 1 szklanka miodu
  • 3 goździki
  • kora cynamonu (ok. 2 cm)

Nalewki można robić z wielu  rodzajów kwiatów. Na tym blogu najdziecie przepisy na wiele z nich - na przykład z lipy, akacji, mniszka lekarskiego i wielu innych. 

Najtrudniejszą sprawą będzie zdobycie odpowiedniej ilości płatków kwiatów - zwłaszcza fiołków. Najlepiej zbierać je wczesną wiosną, w kwietniu. Możemy je potem przechowywać zalane niewielką ilością winiaku (byle nie spirytusem). Winiak wykorzystamy później przy robieniu tej nalewki. Tak zabezpieczone fiołki spokojnie doczekają na resztę płatków, które w przyrodzie pojawiają się później. 

Goździki w naszych ogrodach kwitną od czerwca do sierpnia. Mamy więc nieco więcej czasu by je zebrać. 

Znacznie trudniej określić kiedy kwitną róże, bo to zależy od ich gatunku. Niektóre kwitną ciągle, inne zakwitają dwa, trzy razy w roku, jeszcze inne nieustannie powtarzają kwitnienie. W każdym razie możemy być pewni, że od czerwca gdzieś do pierwszych przymrozków na pewno w ogrodzie jakaś róża kwitnie.

Jak już uzbieramy wszystkie płatki ze wszystkich rodzajów kwiatów, to pamiętajmy, by z płatków goździków i róży usunąć białe elementy. Gdy to zrobimy wszystkie płatki wrzucamy do słoja. Dodajemy pokruszoną korę cynamonu i goździki. Zalewamy winiakiem i spirytusem (koniecznie taka właśnie kolejność). Szczelnie zamknięty słój wystawiamy na słonecznym miejscu.

               Zobacz też: Przepis na nalewkę z kwiatów fiołków

Po czterech tygodniach przelewamy nastaw przez gazę. Płyn filtrujemy. Gdy on sobie spokojnie  kapie z bibułki filtracyjnej my przygotowujemy syrop miodowy. W tym celu przegotowaną wcześniej i wystudzoną wodę wlewamy do garna i lekko ją podgrzewając rozpuszczamy w niej miód. Temperatura syropu nie powinna przekroczyć 40 stop. C, ale to wystarczy by miód się rozpuścił. W wyższych temperaturach miód traci wszystkie swoje właściwości, więc jego użycie nie miałoby sensu. 

Teraz przefiltrowaną nalewkę mieszamy razem z miodowym syropem i na dwa, trzy dni wszystko to ponownie zostawiamy w słoju. Po tym czasie nalewkę ponownie filtrujemy i wlewamy do butelek.

               Czytaj też: Przepis na nalewkę z kwiatów akacji

Niestety, na degustację będziemy musieli nieco poczekać, bo nalewka z trzech rodzajów płatków kwiatowych powinna jeszcze leżakować w chłodnym miejscu co najmniej przez pół roku.




Szparagi zapiekane z żółtym serem

Szparagi można jeść na surowo - zwłaszcza zielone. Można je gotować, grillować, dusić i piec. Można też je zapiekać razem z innymi dodatkami i tworzyć całkiem przyjemną sezonową potrawę.

szparagi zapiekane z serem, jak zapiekać szparagi, czy szparagi mozna zapiekać, jak obrac szparagi
Fot. Pixabay.com

Szparagi można zapiekać na wiele sposobów. Najprościej to zrobimy, gdy zbierzemy następujące składniki:

1 kg szparagów (białych lub/i zielonych)
10 dag żółtego sera
5 dag masła
250 ml śmietany
2 jajka
sól
pieprz

Sezon na szparagi jest krótki. Zaczyna się w drugiej połowie kwietnia i trwa mniej więcej do św. Jana, czyli do 24 czerwca. To wtedy najlepiej planować w kuchni dania z tych warzyw. Można je zapiekać, gotować, smażyć, grillować, marynować, mrozić. Ten krótki, blisko dwumiesięczny okres, w którym można kupić świeże, polskie szparagi warto wykorzystać i podawać je na różne sposoby tak, aby ich smak nie znudził się domownikom.

                Zobacz też: Czy szparagi można mrozić?

Musimy też zadbać o to, by kupowane przez nas szparagi były świeże. Jest kilka sposobów na rozpoznanie ich świeżości. Przede wszystkim nie mogą być  zbyt suche końcówki. Sprawdźmy, czy sprzedawcy trzymają je w pojemniku z wodą. Będą one miały też zwarte główki i będą miały połyskującą barwę. Gdy mamy taką możliwość to przełamy szparaga – powinien być widoczny sok.

Gdy trafimy na szparagi nieświeże niestety po przygotowaniu mogą mieć niemiły, lekko goryczkowaty smak. Dlatego też w domy, gdy nie przyrządzamy ich zaraz po zakupach, przechowujmy je w lodówce w zamkniętym pojemniku lub owinięte zmoczonymi ręcznikami papierowymi.  


Przepis

Szparagi (mogą być tylko białe, lub tylko zielone, albo pomieszane) oczywiście pozbawiamy twardych, zdrewniałych końcówek, dokładnie obieramy, myjemy i w osolonej wodzie z odrobiną cukru gotujemy przez kilka minut. Nie muszą być ugotowanie idealnie, bo potem jeszcze włożymy je do piekarnika.

               Zobacz też: Zupa krem ze szparagów ze szczypiorkiem

Odsączone po ugotowaniu szparagi kładziemy na dno żaroodpornego naczynia. Posypujemy utartym żółtym serem (dobrze żeby miał intensywny smak). Dodajemy masło pokrojone w mniejsze kawałki. Całość zalewamy śmietaną z rozmąconymi jajkami.

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stop C. na około 15 minut. Podajemy jako samodzielne danie lub dodatek do mięs czy ryb.